selesema di awal kehamilan

Nak tanya..awal kehamilan ni bila selesema n batuk blh makan ubat ka? Hidung trsumbat cuma letak balm je..xselsa sangat..huhu..

11 Balas

Jgn mkn ubat sembarangan ye. Kena pegi jumpe doc. And bgtau tgh preggy. Nnt doc bg ubat yg sesuai. Mcm sy awal awal preggy tu selesema teruk. Mlm nk tido pun payah. Sampai kena nafas guna mulut sbb hidung sumbat. Calit sikit balm dkt hidung bru okay sikit. Start 4 bln ritu die hilang sendiri. Org kate pembawakan. Sy tak mkn ubat pape pun.

Try sapu kunyit hidup @ kunyit serbuk bancuh sikit dengan air n sapu dekat batang hidung.. Untuk batuk makan madu sis.. Sllu sye beli madu stick shuib tu.. Mengandung@tak sye sllu amalkan tu sbb jenis takot makan ubat 😅😅 n klu ank2 tk sihat pon sllu buat mcm nie je

Sama dgn saya.. Org pjbt plak boleh tahu sy pregnant bile tgk saya demam.. Cm sblm ni sy xprnh demam plak an.. Tgok2 betul pregnant.. Selsema n batuk.. Doktor bagi ubat batuk khas utk pregnant.. Jgn sebarang beli at luar ye..

Refer doc. Mcm sy, sy bgtau doctor masa checkup, doc akan prescribe ubat. Sy x berani nk beli sendiri padahal sy kerja di farmasi dan ada je pegawai farmasi nk consult sy ttg ubat. Sbb doc lebih arif.

saya pun sama. .selsema awl preggy. .pastu kakak ipar suggest minum lemon cmpur madu. .minum dua hari. .Alhamdulillah sembuh selsema sy😊

Yess.. Hidung tersumbat tu mmg akan ade.. Pastu tido smbil Hidu balm.. Tu pon kadang2 xleh tido

Refer doc , nanti doc bagi ubat untuk mummy2 .

Xdigalakkan..apa2 refer doc

sama sis...kerap selsema,tp sy blh kawal lg..xda ambil ubt ape².

Saya pun batuk dan selsema@hidung sumbat d awal pregnancy..i jumpa doktor..doctor ada bagi ubat..better jumpa doktor sis