Assalamualaikum ...

nak tanya,ada tak sesiapa pernah keluar darah trimester pertama? Hampir seminggu belum berhenti...Adakah itu tanda nak gugur? takut sangat...Pergi hospital,jantung baby masih ada...harap ada yang Bantu....

4 Balas

Petang semalam saya keluar darah semasa kencing. Bukan sekadar pink spotting, tapi darah fresh merah macam period dan agak banyak. tapi takde sakit perut. Pastu saya terus baring dan rehat sepanjang malam. sampai pagi tak keluar darah lagi. Tapi kira kira pukul 8am ada pink spotting lagi. jadi pagi tadi terus pergi scan, memang nampak kelompok darah kat bawah placenta. Dr pun tak boleh jawab apa sebabnye. dia kata dua tiga hari masih akan keluar darah, tapi asalkan tak keluar berterusan macam period then ok. Baby masih active lagi, jadi takde masalah. kena monitor kadar darah minggu ni. kalau spotting je tu takpe. kena banyak rehat. Dr bagi MC seminggu. tapi tak bagi duphaston, sebab dah 10W, dikira stable dan baby active lagi. duphaston akan diberi kalau dalam bawah 6-7 w.

Salam. saya mengalaminya. ada spotting dan bila scan masih ada beat. doctor kata situasi mcm ni kira threatened miscarriage - so ya, mksudnya kita ada risiko keguguran. Dr advise just continue folic acid dan duphaston (sy dapat duphaston since 5w sbb sebelum ni pernah gugur 2x). jgn buat kerja berat, minum air secukupnya jgn terlalu dehydrated bulan2 puasa ni. sehingga kini sy masih ada spotting setiap hari, terutama sekali waktu petang. spotting warna coklat saja. nurse kata spotting coklat ok, jgn merah. jika merah kena cepat2 jumpa Dr.

2mo ago

Sama kes macam sy. Until now pun bleeding. Now sy refer pakar gynae terus. Ulang alik hospital😅

saya mengalami hmpir 2 mggu lbh smpai doktor msk mncung itik nk tgk laluan bkk ke x..alhmdllah smua ok..sy pon mkn duphaston jgk bg kuat rahim..kne bnyk bedrest..

2mo ago

kalau xde darah bole stop tp doktor ckp bole mkn smpai 20w..sehari 3 kali 8 jam skli..tu yg doktr syorkn untk sy..

Ya tanda nk gugur. Kena bedrest. Saya dulu pernah gugur mmg bleeding