Bius czer

Nak tanya 😳 Yang da pengalaman bersalin czer.. Lps hbs operation.. Kn.. Brpa lama ambik masa utk sedar? Sedar2 bius akn hilang ka.. da timing ka sblm sakit operate tu dtg? #seriusnanya #firstmom #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

11 Balas

sye full bius sbb de slip disc.. mmng pengsan hbis.. msuk OT kul 9mlm.. kluar OT kul 12tgh mlm.. sadar kul 12 sbb dorg kjut nk g trnsfer msuk ward.. dh msuk ward... dirg siap² tukarkn bju . sedar² kul 6 pg nurse kjut tkarkn bju . sye bernasib baik sbb czer on dh mlm.. xde gngguan nurse nk kne jln lpas 6 jam ke.. atau kne puasa 5jam lpas czer.. sbb lpas czre.. dorg suh puasa lg.. xbg mkn minum.. so . mmng rezeki sye lh.. bgun pg kul 7 lebih . dh boleh mkn minum...dh boleh trun katil...xde dh pening².. dh gagah.. sbb dh puas tdur sblah mlm...sye pn xbergntung ngn morfin.. sbb klu kiter bergntung ngn morfin.. dn xtrun cbe berjln.. lg lama lh kiter tersadai kt spital².. huhu...sye jam 10pg.. dh suh pkar bius g cbut mesin morfin sye.. ttpi.. mne² ibu yg sye tgok msuk ward after czer kul 8pg keatas . dorg ler yg pling seksa .. sbb kne pksa ngn nurse untk dduk bersandar.. org mkn minum...dorg kne tgok je . lpastu.. bru 4jam.. dh diminta.. trunkn kaki . alhmdulillah sye czer time wktu mlm

Bius biasa nya dri pinggang hingga kaki saja,,jarang yg full body kecuali yg tggi risiko.sy pernah bersalin czer ank ketiga,,kita kena puasa 6jam sblum masuk bilik bedah,sekejap saja proses nya,lepas tu kita kena tempat kan d bilik pemulihan untuk panas kn badan sbb mmng kita akn rasa sejuk gila .lepas sejam dalam bilik pemulihan kita kena hantar dekat wad pulak,,d sana kita da sma2 dgn baby.selama 6jam mmng kita xdpt buat apa sbb masih ada bius kan,,lepas 6jam bru la rasa kebas2 tu pelan2 hilang,kita wajib kna berdiri untuk lancar kan aliran darah,,lepas hilang bius tu mmng akn sakit ya😅😅tp jgn risau nurse ada bagi ubat tahan sakit,,

sy emergency czer anak no3 bius separuh badan.so kita sedar masa operate tu..lepas 6jam ubat bius habis dan nnti nurse akan cabut tiub kencing n minta kita pegi ke tandas utk try kencing...masa tu bangun slow2..jgn terus mengejut..sebab nnti sakit dekat bahagian luka..jalan pun slow2 ampu perut tu supaya tak belapik kat luka...kalau sakit sgt tak tahan boleh je minta ubat tahan sakit dekat nurse..nnti nurse bg..mcm saya , saya try tahan sakit tu.sebab xnak bergantung pada ubat je...kejap2 nurse dtg tanya nak ubat tahan sakit tak..kalau nak minta je nurse kata...

sy bslin czer lpas siap.. bius than smpai 6 jam mase tu mmg pning2 la..sy muntah kua air wana hitam lpas tu xsedr..bile sedr jew nurse dtg nk buang tiub kencing..sbb xbleh bring sgt lpas 6 jam bru bleh mkn..n kne bgun pg tnds nurse ckp law xbegerak nt ssh drah xlncar jdi beku..mse tu pelan2 la..ngereng dlu bru bgun dri ktil dduk lme bg stbil n cbe bgun pelan2..pning stay ad..tp kuatkn jgk sb law xbgun nt kne thn lme dkt wad..sbb ati pkir nk blik jew..lpas da kntut n berak bleh la discharge..sy 3 ari jgk duk hspital..

Biasa half bius sis. Kalau full bius tu untuk condition2 tertentu kalau boleh dr memang nak elak kan full bius. Saya dulu czer pukul 10 pagi, pukul 12 lebih kaki dah boleh gerak sikit2 tapi still kebas 😃 petang dalam pukul 6pm nurse dah suruh try turun katil jalan2 sikit. Pukul 7pm dah gi kencing sendiri. Hee. InshaAllah doa yang baik2. Semoga di permudahkan urusan sis. Saya pun bakal czer kali ke 2 isnin depan 😊

Saya czer bius half body je. Masih sedar cuma bahagian pinggang kebawah rasa kebas2..tak rasa sakit masa operate. Even suara doc berbual pun boleh dengar. Lepas je siap semua, nurse transfer ke wad biasa and masa tu tak rasa sakit lagi. After 6 hour tu bila bius dah hilang baru lah rasa perut tu tegang sakit. Nak bangun pun susah. Tp alhamdulillah semuanya ok. Kena kuatkan diri ye ☺️

bius hilang dlm 6-8hour , n sakit Mula terasa.. tapi pada Saya kesan bius mcm pening2 tu ambil Masa 1@2 Hari juga la .. asal nak bangon utk elakkan darah beku, xboleh lama2 msti senget mcm nk tumbang kesan pening tu ada lagi..

Mcm sy bersalin jam 630pm pkul 7lebih dah sedar cuma kita xboleh grk 6jam selepas operate tu. Lepas 6jam bru bleh makan minum susukan baby. Alhamdulillah sy xde muntah. Tpi roomate sy muntah slepas 6jam tu. Kesian sgt

Sy half body je. Time czer tu duk dengar doct borak kat hujung kpala 😂.. Lali2 gitu jer laa.. Czer kul 2ptg.. Dalam kul 2pagi malam tu baru rasa sakit. Gtau nurse, dia bg ubat.

Masa saya czer sedar je cuma kebas bawah saja sebab bius epidural. Selalunya habis bius tu dalam beberapa jam saja. ☺️👌