PUSAT TERKELUAR

Nak tanya, start berapa weeks ya pusat korang akan terkeluar and start ada stretchmark bila? Sebab sy da 35weeks so far ada naik stretchmark tapi kt betis, peha and bawah perut baru naik sikit2. 🥲 Pls share

7 Balas

Sy dr awal mengandung, sy memang keturunan ada stretch marks. Stretch marks ni genetik tau, awak pakai lah lotion, oil byk mana pun tetap naik jugak. Ibarat warna kulit lah, kalau mak ayahnya gelap, awak ikutlah petua minum entah pape utk dapat anak putih, memang takkan kelua kulit putih. Sy dh pakai lotion dr awal, tak garu dan sbgnya tetap byk stretch marks. Tp pusat sy dh 38weeks ni tak tkeluar pun. Lg satu, stretch marks ni ikut elasticity kulit awak, kalau kulit awak jenis elastik, stretch marks takde. Kulit sy sejenis nipis dan kering, kena lipat jeans pun dah pedih hehe.

1y ago

Betul.. keturunan sy mmg stretch marks dkt peha je.. besar mana pon perut tetap tkde stretch marks kt perut walaupon selalu garu 🫣

strecthmark ni sy waktu 5bulan haritu dh kluar sbb suka garu.. jgn bagi kulit kering selalu sapukn losyen / minyak zaitun.. pusat terkluar atau x tu atas perut masing².. biarlah x ada strectmark dari ada.. sbb parut dia misi ckp jd parut kekal tau.. x lawa kulit klau ya pun cuma jd putih² kt garisan tu slpas bersalin.. nk hilang licin tu pyah dh.. biarlah x ada drpda ada.. pusat pun klau bagi sy.. biarlh x kluar sbb klau baju kena angin jd melekat di perut malu kt org, org duk tgok..

Mula stretch mark sikit bawah perut 7 bln.tpi mula byk bila 9 bln ..sbb prt cpt btul mmbesar dng jayanye..yg naik ketara perut dan pinggul aje tmpt lain maintains..jdi sye pakai krim cocoa butter 1 set & bio oil utk kurangkan gtl ..mak sye xda pon stretch mark dari ank 1-3 semua perut cun je..skrg dh nk due smkin byk stretch mark..

Macam saya dekat2 due date ni baru keluar stretchmark n baru rasa gatal2 sikit.. Tapi kalau gatal sgt pun saya gosok2 dgn baju.. Xbrani garu dgn kuku takut pedih.. Tapi area2 pusat saja sbb tlampau cekang kat situ.. Tempat lain xde..

mak sy tkda stretch mark, tpi adik saya 2 org ada. alhamdulillah sy tkda. tpi dri awal sy pregnant mmg rajin letak losyen tk bagi kulit kering. pusat, at 36w, 6days tk terkeluar.

Saya masuk 2nd trimester dah start ada strech mark, mula mula sikit lama lama dah penuh perut. Pusat terkeluar pulak since 33w

sy 36weeks baru naik stretch mark kat perut tp x byk, cuma gatal.