27w nak cuba puasa ramadan.

Hi nak tanya. Saya prgnant 27w, saya ada gdm tapi belum perlu makan ubat & insulin, ada masalah hb atas pagar & bp tinggi. Semalam check up doc takde sarankan saya utk puasa atau tidak. Jadi ramadan ni saya nak try puasa dulu, kalau xokay mgkin saya akan stop puasa. Cuma saya nak tahu, macamana nak tahu samada kita / baby okay atau tidak masa puasa ni ? Terima kasih

1 Balas

Actually puasa tu wajib bg setiap muslim. Jadi niat puasa fardhu Ramadan kerana Allah. Sahur. Jika puan rasa mudarat, harus berbuka. Begitulah setiap hari dlm Ramadan. Kalau nak cuba puasa, cuba puasa pada bulan selain Ramadan sbb puasa Ramadan ni wajib, tiada istilah cuba puasa bagi Muslim yg dah baligh. Dan dlm puasa Ramadan tak de istilah stop puasa. Berbuka puasa atas sbb mudarat tu, ada. Ni saya betulkan istilah je lah. Saya faham maksud pertanyaan puan tu. Saya pun GDM dan sarat hamil masa Ramadan tahun lps. Setiap hari saya niat puasa, sahur, dan berbuka puasa bila rasa cramp dan rasa berdebar antara jam 9am ke 11am. Maka kena ganti puasa sebulan dan bayar fidyah hingga saya bersalin. #bersalin pada Ramadan juga.