Size baby tak sama

Nak tanya, saya alahan teruk sgt sampai susah nak minum &mkn . Now 13 weeks 1 day Tapi semalam cek klinik dr kata size baby baru 11 week 5 hari . So dah lebih 14 hari . Dekat kk kata edd 18/8 tapi semlm cek kat klinik 27/8 . Baby xmmbesar tapi semua ok. Apa perlu saya buat .

8 Balas

Slowly alahan tu hilang nanti. Sekarang puan cuba cari alternative, minum susu ibu mengandung ke, banyakkan makan berkhasiat, multivitamin ke or snacking buah. Saya makan buah oren untuk kurangkan alahan. Prepare minyak berangin kot2 alahan datang, cecepat sapu dekat hidung. Yang penting jangan biar perut kosong. Baby dalam proses membesar tu, puan jangan risau ye. Take care!

Hi awk. Alahan awk sama mcm sy. Sy alah sampai 4 bulan. Mmg mkn apa je mesti keluar. Pasal baby punn sama case mcm sy. Sbb kita kurang mkn so baby mmg akan kecik. Awk kena try cr alternative lain gantikan nasi tu dngn benda lain. Minum susu ke apa ke. Mcm sy mmg sy xskip langsung ubat2 alhamdulilah skrg dh masuk 7 bulan. Jngn risau ya mommy 😘

kena try & error juga makan tu. sbb kdg kalau kita kurang makan, nutrisi tak sampai kat baby tu yg saiz baby lebih kecil dari usia. jarak dlm 2 minggu tu agak jauh juga. selalu +- dlm seminggu/4-5 hari je beza. nanti next check up kt kk kalau masih tak membesar dgn elok, doktor akan maklum. buat masa ni cuba juga ya makan sikit.

Anak sy pun kecil 2 weeks masa pregnant sbb alahan teruk, t3 baru kurang & start mkn, minum susu. Emergency czer week 37. Masa scan 2.1 tapi alhamdulillah keluar 2.6. Nurse pun kata mungkin dia nak membesar kat luar & ya 4bln 7kg 😅

Tak perlu risau kalau baby still membesar even minggu dia kurang sikit dr minggu yg sepatutnya. Sy pun mcm tu juga baby Lahir kecil sikit tp alhmdulillah semua normal. Skrg dh 3 bulan. Mgkin baby nk besar kat luar ☺️

tarikh dtg period betul x?mlainkan x igt tarikh br akan blaku mslh mcm nie...

kalau pembesaran baby ok, xperlu risau.

kalau doctor kata okay, okay la tu.