Umur Baby KK & Private x sama?

Hai mommies semua...ika baru je balik dari buat scan dekat klinik private. Klinik private scan tengok baby ika baru 5 weeks (EDD 11/3/2020). Tapi last week ika dah buka buku pink di KK and kalau ikut kiraan KK skrg ika dah 7 weeks (ikot kiraan 1st day last period) and EDD 21/2/2020. Mana 1 yang betul yea. Mohon pandangan dari mommie semua. Terima Kasih... #1stbaby #1stimeasmommytobe

24 Balas

Sama mcm sy. Mula2 g kk dwg ckp luar rahim pdhal x nmpk scanner dwg. Trpksa g epau hsptl sg buloh. Lpstu doc sana ckp due sy 11/11/2019. Klau ikut period sy 25/10/2019 due sy. Better ikut swasta atau bhg pkar. Sbb mesin dwg lg tepat. Doc sg buloh gelak kn sy , sbb sy tny betul ke bby sy luar rahim? Then nada snyum dia ckp tak puan, puan jgn risau. Lpstu dwg mmbwg org kk apa lah. 😂😅 Biasa kk x ckup kelengkapan .

5y ago

La yeke...tu la yg wat sy risau. Sebab ade history miscarriage. Mmg alert sgt skrg2 dengan baby.

Normally kiraan janin ikut last first day period. Klu ikut scan, mungkin ada ralat. Sbb setiap doktor akan kira ikut saiz kantung & mereka ukur based on their perspective masa scan tu. Ikut kiraan period, sorang lahir on time, sorang lg beza 4 hari. Due date sy tak pernah ikut ukuran scan.

Nanti dah 10 minggu ke atas dia akan tentukan minggu keberapa and EDD. Macam saya scan swasta 4 kali lain lain. Lepas dah 12 minggu macam tu, Dr confirmkan seminggu lambat dari tarikh ikut period. Semalam pergi kk pun, dia ikut around tak range jugak. So no worries okay. Baby okay je tuuu

5y ago

Ok sis...tq 😋

ikut yang private punya. ukuran baby private lagi accurate. kalau kk dia bukan nampak sgt baby dalam mesin especially bila kecik so dia akan based on kiraan last period saja. jangan risau next checkup kalau baby makin membesar dah ada heartbeat apa semua should be okay.

5y ago

Betul2 . Better ikut swasta. Kelengkapan lbh ckup n upgrade dri kk.

Saya pun mcm tu sis.. Kat KK buat anggaran kiraan based on last period.. EDD end of Oct. Kat Private pula EDD early Nov.. KK pun suruh refer scanning kat private. Mungkin machine sana canggih kot. Tp doc kat private kata.. EDD selang beberapa hari je..

5y ago

Yeke...xpe2. Nnt sy tunggu follow up dekat KK.

Sepatutnya memang akan ada dua tarikh,macam saya ikut date period bersalin hujung bulan 10/19, ikut scan tengah bulan sebab scan ni dia kiraan berdasarkan saiz tumbesaran baby.. if baby besar kemungkinan dijangka baby dah besar

Saya pun macam tu. Swasta due jan2020, kerajaan due dec19.Memang taksama swasta & kerajaan. Tapi lebih kurang je. Nurse kata nanti ada scan lagi untuk ukur kepala baby & dapat tarikh due date baru ikut ukuran baby.

Beza sbb kk based on priod...klinik private die scan...scan mostly byk yg btl sbb dikira dri saiz janin...sy refer kk tp ambk trikh due dri scan d kk...2 ari sblm due trun tanda...deliver sehari sblm due...

5y ago

Ok sis....tq info. Lega sikit dengar...

sama la.... mula2 check up private doc ckp bby kluar hujung bln october then balik kg trpaksa continue dgn kd then diorg ckp awal nov bby kluar.... tp xjauh pn cuma selang brapq hari jerr....

Lebih kurang sy lah.. Scan klinik swasta edd 12/3/2020. Scan 6 weeks aritu, nmpk bby kecik sgt.. Tpi Dr. bg dgr heartbeat baby.. Alhamdulillah.. Cume sy blm bt buku pink di KKIA lagi.. 😅

5y ago

Hehehe...sekali je amik darah sis. Pas tu check air kencing then jumpa Dr.