Kehamilan

Nak tanya pernah dak ibu2 rasa perut mengeras masa trimester ketiga ni? Mcm mana nak buat yaa? Sakit sgt bila perut mengeras...🥲🥲

8 Balas

sy mse 32w mgeras .. disbbkn bby first n ttc 3y .. sy pergi hospital.. kne tahan wad 2hri.. bukaan dh 1cm.. pastu dkter bg balik.. klau turun tanda kne cepat pegi hospital.. skrg sy dh 34w4d ..38w kne serah diri.. Alhamdulillah okay je .kdg2 mgeras sy usap perot n baring mengiring ke kiri o kekanan nt ok la bby tu ..

2y ago

tulaaa dok usap2 jugak perut bila dia mengeras....tp belum g hsptl check lagi...

tu normal sis bila da 3rd trimester. semua org akan rasa. tmbh2 bila baby tgh aktif. bila mengeras, duduk rileks dulu. tp kalau sakit sgt, jmpa doktor. kot2 nak bersalin da ke. boleh jd contraction nak bersalin juga

2y ago

okey tq yaa

Takleh buat apa sgt sis 😅 kena hadap jgk. Cuma rilekkan diri la/cuba duduk pelan2 masa mengeras tu jgn tepuk jgn cucuk atau buat apa2 kat perut kalau kerap sgt kena jumpa doctor

2y ago

ok tq 😁

bykkn berehat sis.. klu dgn rehat blh kurg,mknanyer false contraction jek.tp klu dgn rehat x kurang dan sakit tu konsisten jek,blh pg hospital

2y ago

Okey tq, cuma dia mengeras tu mai sat2 jaa tak lama....

Sy lawan balik dgn bykkn bergerak. Kalau layankan je mmg sakit. Kena distract attention so tak rasa sakit pun

tak buat apa2😂.. usap perut je lah.. kalau mai sakit sekali xpelh😂 tarik nafas slow2 hembus..

normal sbb baby duk mengeras dan blh jdi tnda nk berslin jgk kalau kerap sngt mengeras

Ada pergi klinik/hospital tak utk cek bukaan? Cek baby sekali dlm tu sis.

2y ago

Pergi cek sis. Jgn tggu lama2. Kita xtahu keadaan baby kt dlm tu. Bila perut mengeras baby susah dpt oksigen. Biasa mengeras sekali sakit kontraksi tu dah nak bersalin tu. Please ye. Syg baby kt dlm tu.