persediaan bersalin

nak tanya pengalaman ibu2 dalam ni,keperluan yg wajib beli untuk sambut kelahiran baby apa ye? sbb saya tgh kira bajet brpa untuk beli barang yg akan guna. maksud saya barang apa yg perlu ada & tak perlu ada(kalau ada okay @ kalau takde pun okay)...sbb kena berjimat sikit skrg,komitmen banyak 🥲dah start beli brg baby mcm baju,bedung & beberapa barang lain tapi tak banyak.... due bulan 8 nanti...doakan saya semoga dipermudahkan urusan bersalin#firstmom #firstbaby #bantusharing

6 Balas

saya pun due bulan 8 nie.. saya beli barang baby *untuk baby* -baju newborn 10pcs -sarung kaki+tangan+topi baby -pampes 3pack -bedung 10pcs (saya beli yang terus 1set) -tuala mandi + muka baby -wet tisu + tisu kering (in case kalau ada guna) -set mandian baby (termasuk bedak & losen baby) -set tilam baby (bantal kepala+peluk) -cream ruam (incase perlu) -minyak telon -sabun cuci pakaian baby (khas untuk pakaian baby) -ampaian baju baby -cotton bud + cotton ball (utk pakai bersihkan area pusat baby mana tau kotor) baru nie saya beli.. ada lagi belum beli macam botol susu + breast pump barang ibu dekat2 due baru saya beli tapi beli yang perlu seja la juga 🤭

Tuala baby ✅ 2 helai tisu basah ✅ beg baby ✅ Ampaian Baju ✅ Lampin ✅ 3 helai box baju baby✅ Sapu tangan ✅ 1 helai Baby Nursing ✅ Bedung ✅ 2 helai Cottun Buds Detergen✅ Set Mandi Baby (Kak mimi nak bagi) Romper : 2 helai baju berlubang : 3 helai baju tak berlubang : 5 helai sarung tangan / kaki : Ikut banyak baju topi✅ barut 2 Helai set pantang batik ✅ maternity pad pum susu ✅ breast ✅ Tilam (Kak nur)

1y ago

maternity pad cottun buds pampers NB minyak yuyi viks

brg baby :- minyak telon wet tissue pampers botol susu (prepare je just incase, beli yg murah2 dlu pun takpe) nappy krim bju nb jgn beli bnyk sis sbb baby cpt mmbesar. beli size 0-6bulan pun ok. untk ibu :- breast pump ( terpulang, tp sye mmg akan standby incase la breast bengkak or baby kne than wad. blh cari yg murah2 kt shopee. sye beli rm60+ je) tungku set bersalin

Baju baby 3 Pampers 10 Bedung 2 Napkin 2 Minyak telon Sarungtgn kaki ikut baju brp Barut 3 Tisu basah Senarai ni utk ke hosp Brg ibu pulak Baju 1 Kain batik 1 Spenda lebih takut bocor Pad bertali Stokin Minyak panas Powerbank Set mndi Selipar Tudung Tuala Yg baju tu utk pakai balik ja

1y ago

Love this. Betul2 keperluan

Baby cot, buai, bantal, baby shampoo, sabun mandi- xperlu beli Baju newborn beli sikit je sb baby cpt mbesar.. Stroller beli kemudian.. tp car seat baby perlu. Sis better beli brg keperluan dkt shoppe. Xperlu g expo sb harge same je dgn dkt mall ke ape.. xde sale pn.

mg dpmudahkan segalanya amiin