Ingin tahu

Nak tanya pengalaman ibu yg mengandung dekat sini, normal ke semasa mengandung ada keputihan, macam mana ibu² kat sini mengatasinya masalah keputihan?

5 Balas

Sya 20week. Mmg dr awal kehamilan lg dh ad a keputihan jgk. Sblm pregnent mmg jenis yg xde semua tu. bila jmp doktor sya consult jgk sbb risau. Then doktor mention normal sbb hormon. Cuma makesure kna monitor jgn smpai berbau dan gatal. Bykkan air putih. Amalkan yogurt jgk. Sya amek brand marigold plain sbb kena dgn tekak. Tido elak pakai panties. Pantyliner pn pkai time kluar shj dan makesure tukar setiap 3jam. Lap kering lps ke tandas.

sy gi kat doctor sbb xberani ambik ubat atau sapu apa2 sebarangan. nnti biar doktor advice dan bg ubat sesuai dgn kandungan etc.... sy mmg amat takut bahan produk² sbb byk bahan kimia yg boleh sebab kan kecacatan baby. baby dlm lerut tgh develop organ jd mmg risau sgt. semua brg sy termasuk ubat gigi beli yg maternity punya, sabun mandi dan deodorant semua brg2 termasuk skincare sy pakai yg natural dan xde chemical

Keputihan ada normal dan ada yg tak normal. Yg tak normal , jumpa doktor. Guna panties cotton breathable. Kerap tukar Basuh vagina dgn air bersih dari batas ke bawah. Lap kering. Elakkan seluar ketat minum air kosong secukuonya elakkan makan manis dan karbohidrat. Bakteria suka gula

8mo ago

ya, setuju dgn naddycakes. nak tambah kepurihan yg tak normal disertai cramp di abdomen pun jumpa doktor

sy kdg² kalo masa bjln je la sb byk bgerak + kurang minum air masak. . kalo kat rumah plak kdg time dah full nak mbuang tp dok tahan lg ha dia keluar la 😅. . solusi kalo time jln tu pki pantiliners la jd panty tak kotor & mudah nak solat kalo singgah surau

normal je sis. doc sy bg tahu sbb hormon kite berubah. tp make sure keputihan tu tak gatal n berbau la. kalau gatal kena refer klinik. kalau mcm sy ade keputihan n mcm dah start gatal, sy terus mkn yogurt plain. alhamdulillah ok.