Pergi atau bertahan 💔

Nak tanya pendapat ibu2.. saya tak tahu nak luah kat siapa.. fmly jauh. Fmly sblh suami plk asyik nak salahkan saya jer.. kalau korang kat situasi saya apa patut saya minta cerai ke?. Waktu saya start mengandung tahun lalu bulan 9. Suami excited sangat nak ada baby.. lagi kalau perempuan.. lepas tu saya pun berdoa lah nak ank perempuan. Syukur tuhan makbul kn doa saya ank perempuan. Waktu sblm mngndung berat badan saya 58kg tinggi 164cm body pun nmpk lawa.. lepas tu start dah mngndung berat makin naik.. sampai 73kg lpas tu.. laki saya makin hari makin pulang lambat dari kerja lepas tu tiap 1 mnggu mesti 3-4 kali tidur office.. sampai lah kndungn dah masuk 37 week saya letak mini gps kat kereta dia senyap2.. mlm tu dia kata dia ot tdur kat office saya tngok kat gps kereta dia parking kat hotel.. saya pun call lah hotel tu saya cari number hotel tu kat google. Sampai jumpa saya tanya nama laki ada tak book bilik.. reps tu kata ada saya tnya bilik brpa dia mula2 tak nak share tapi saya cakap saya wife nama laki sya tu... Lepas tu reps pun bgi no bilik.. malam tu juga saya serbu kat hotel tu.. saya drive ke hotel tu and pergi cari no bilik dorang. Yang sakitnya hati saya waktu tu laki saya yg buka pintu dengan tuala kat pinggng and permpuan slim body lawa rendah dari saya kat atas katil.. waktu tu tuhan je yg tahu perasaan hncur nya hati saya.. skrng saya dah beranak ank pun dah masuk 6bulan. Patut ke saya minta cerai. Seksa sangat hati bila nmpk muka dia kat rumah. Nak balik rmh parents tapi takut susahkan emak saya dah lah ayah sakit mnghidap tv.. nak balik kat rmh mentua.. mentua pulk saya dah bgitw pekara sebenar siap tunjuk vedio terang2 ank dia yg buat masalah saya yg di salahkan... Ckp saya tak pandai jaga suami.. waktu saya balik2 minta cerai lepas bersalin yg buln 6 laki saya cakap nak berubah.. janji tak buat lagi.. sakrng pun nak pegi mana2 dia selalu call bagitahu.. dia kat office pun nak vedio call.. dah tak ot dah macam dulu.. Tapi hati saya masih tak dapat terima maaf dia.. hati saya masih sakit bila kat rmh sndiri.. Memory tu pandai datang balik menghantui pikiran saya.... Ada tak suggestions saya patut buat apa.. nak failkan cerai jer ke..💔😞😞#firstbaby #Needadvice #masalahrumahtangga

32 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sy dpt rasakan apa yg sis rasa.Apa lg bila pasangan curang main dgn perempuan lain.Hati perempuan mana tak hancur bila d khianat bgtu.Memang mudah utk memaafkan,tp sangat susah utk melupakan.Hari2 jatuh air mata bila d fikirkan balik. Sy alami situasi yg sama ,bukan suami .tp bakal suami sy.Bercinta bertahun2,hampir nk kahwin.Akhirnya,Allah tunjukkan kpd sy yg dia curang hampir setahun,siap prnah main dgn prmpuan tu.Hati sy hancur sbb kmi dah berjanji nk berkahwin masa terdekat.Dia dah minta maaf,nk berubah.Semua org nasihatkan sy utk bagi dia peluang kedua.Walaupun sy dh bagi dia peluang kedua,dia pun dah berubah.Tp hati sy masih sakit atas atas perbuatan dia. Sy paksa hati sy utk terima dia,tp jauh dlm lubuk hati sy belum redha memaafkan dia. Sy paksa diri sy utk bagi dia peluang selama berbulan2,sy cuba utk sygkn dia seperti dulu,tp hati tu dah tawar. Sy berdoa kpd Allah,jika Allah tetapkan dia jodoh yg terbaik utk ku,jika dia adalah jodohku buka kan la hati ni utk memaafkan dia,dan dia bukan jodoh ku jauhkan lah hati ku dri nya. Sy berdoa setiap hari supaya Allah berikan petunjuk yg terbaik. Akhirnya,Allah makbulkan,hati sy tak ikhlas memaafkan dia.Kami tak jadi berkahwin. Alhamdulilah ,skrg Allah ganti ssorng yg terbaik utk sy,yg betul2 ikhlas sygkn sy(skrg dah jadi suami). Sy doakan sis dapat jawapan/petunjuk yg terbaik. Jgn fikirkan apa org ckp,sbb kita yg rasa ,kita yg alami sakit tu,Semua ada d tangan sis.

Baca lagi

I feel u sis . Memang sakit sangat sangat . Rasa kena tikam dari belakang dengan orang yang paling kita percaya , orang yang kita anggap sebagai tempat selamat untuk kita . I tak nafikan sampai ada rasa nak bunuh diri . Memang hilang harapan sangat . Walaupun dah berbaik , kesalahan yang dia buat tu still terngiang ngiang dalam kepala . I sampaikan tak selera dah bila husb ajak bersama . Teringat jijiknya perbuatan dia dengan perempuan lain tu . Apa yang i boleh cakap , u fikirlah sehabis baik sis . Kalau u rasa hati u kuat untuk terima dia lagi , teruskan . Tapi kalau u sendiri depress , sampaikan benci nak tengok muka , Kesalahan yang dia buat tu always menganggu fikiran u , better u move on . I bukan nak batu api , tapi apa yang i mampu cakap , kalau sekali dia dah berani buat , tak mustahil dia akan buat lagi . Sebab i pun pernah berada di tempat u . Sama lah , keluarga mil boleh salahkan i , tak reti layan suami . Terseksa hidup . So move on . Demi kebaikkan anak , daripada ada bapak yang macam tu , better tak payah ada . Demi kebaikkan u jugak , kesihatan mental u . Sampai bila nak rasa macam kena torture . Cari kebahagiaan u sendiri . U kuat sis ! Kita kuat ❤️ .

Baca lagi
2mo ago

tawar ati & x ikhlas berdosa jgk kn?tp sabar Allah akn bg gnjaran yg amat besar jgk kn?tp sy mgkin pilih ikhlas melepaskn dr menyiksa prsaan sy sndiri.bnda yg x blaku dpn mata pon sy x mmpu nk hdap,ni kan plk tbayang2 setiap mase dlm fkiran.sumpah ati sy x sekuat tu.melainkn sy x berdosa klau x melayan khndak n kprluan suami,mgkin sy akn truskn ikatan tnpa rase ikhlas.tp klau dh terang2 jd dosa pd kite,sy x rase sy mmpu.mgkin sabar itu indah,tp mgkin jgk Allah ade prancangan lain tuk kite wlaupon bkn dgn dia.istikharah,buat pilihan yg paling kurang terkesan pd sis n ank.sy doakn yg terbaik tuk sis,moga Allah rahmati

ini soal hati & emosi , apakata puan balik rumah parent atau g rumah beradik mana2 tempat yang boleh tenangkan pemikiran , duduk situ ambik masa untuk tenangkan diri dulu dan fikir jalan penyelesaian yang baik sebab kadang2 time kita rasa marah & sedih kita boleh mengeluarkan perkataan yang tidak sepatutnya .. bukti2 yang puan ada tu puan simpan jangan tunjukkan pada sesiapa sebab manusia ni kita taktau siapa yang sokong kita siapa yang tikam belakang , cari orang yang lebih mahir tentang tindakan yang puan perlu lakukan sama ada puan nak berpisah atau sebaliknya kan , kalau jenis manusia sekali dia dah pandai buat kerja macam tu memang dia susah nak berubah melainkan teguran tu datang dari Allah .. jangan silap langkah nanti memakan diri sendiri pulak karang semua hal ni puan pulak yang akan dipersalahkan , macam puan cakap tu puan terus tunjukkan bukti dekat mak mertua tu dah salah sebabnya mustahil dalam dunia ni kita nak jumpa parent orang bela anak orang paling tidak pun dia akan back up anaknya .. semua tu pilihan ditangan puan, kalau saya memang dah jijik nak bersama kalau dah tau suami tidur dengan perempuan lain 😖 itu masing2 punya pendapatlah kan ..

Baca lagi

kalau kes Bab bohong & curang ni mmg sy x boleh compromise... sbb tu la dlu xjdi kwen dgn ex boyfriend sy...sbb menipu....cukup pantang sy org tipu2 prbodohkn sy.... alhamdulillah kawen dgn suami skrg mmg xde rahsia apa...dia tahu semua, sy pun tahu semua... dlm kes sis ni siap family dia back up lagi ha...anak deorg yg salah Kita plak dipersalahkn x pndai jaga Laki.... eh hello curang tu pilihan kot. dh la msa bini tgh sarat mgndung... mgndung Lak anak dia, cucu deorg kot.... fkir hbis2 sis... sementara anak baru sorg.... sy x boleh nk bg biased opinion sbb sy x dduk ditempat sis.... tp percayalah kalau kata cerai tu yg trbaik, rezeki Allah akan bg selalu so jgn risau Bab anak sis tu.... yg pnting hati Dan perasan Kita.... jauh lagi prjalanan nk tempuh dgn suami tu..kalau dh tgk pun sakit hati mcm mna ? dah skali dia buat x de jaminan yg dia x kan buat lagi... better sis prsiapn dri sis dri segi Cari kerja or ada income sndri.... incase ape2 jdi boleh move on hidup dgn anak ja

Baca lagi
TapFluencer

sy tak alami & tak berada di tempat puan & sy sgt berdoa yg sy takkan alaminya. yg sy boleh ckp, semua ni terserah pada puan. jika puan nak maafkan, ikhlas lah dlm memaafkan. tak perlu lupakan kesilapan tersebut, tapi puan maafkan demi kesejahteraan puan sendiri. berdamai dgn diri & ckp dgn diri puan yg puan takda kurang apa pun. puan dah cukup terbaik utk anak puan. tapi jika puan nak pergi, juga tiada masalah. tiada dosa utk hati yg tidak redha dgn perbuatan khianat yg dilakukan pada puan ketika puan sdg berjihad mengandung. puan bykkan solat istikharah & minta pendapat org terdekat/pej agama. dptkan 2nd 3rd opinion. Insha’Allah puan akan temui jalannya. sy doakan puan sentiasa tabah & dapat harungi semua ni. demi diri puan, & anak puan. sayangi & hargai diri puan. you're enough. abaikan kata2 mereka yg tidak tahu diluar sana. moga puan temui jalan keluar & bahagia dgn apa jua pilihan yg puan akan pilih nanti.

Baca lagi
2mo ago

terima kasih atas doanya puan

Saya ada pengalaman mcm sis. Sebelum kahwin dia kantoi byk kali curang. Tapi sebab kami dah bgtahu family nk kahwin jadi teruskan juga. Saya mmg aim nak cerai. Ambil masa lama juga. Then mengandung. Ada masanya sy rasa mcm nak meroyan teringat masa lalu. Saya kata nak cerai lepas bersalin sebab tak tahan igt memori lepas mcm segala hubungan tu based on lie. Tp dia terus menerus pujuk saya, berubah. Tak pernah marah saya even now anak dah 6 bulan. Saya masih sometimes bitter dan mcm asingkan diri dgn dia. Saya kata sebab saya trauma teringat apa jadi. Tapi dia tetap sabar. Alhamdullilah. The journey is not easy, tapi kalau tu jodoh and betul dia nak berubah then dia tak kan marah kita atau salahkan kita balik walau dah lama bersama tp kita masih belum fully heal. Sebab dia sedar tu salah dia and dia yang buat kita mcmni.

Baca lagi
2mo ago

saya tiap kali teringat kisah lalu. saya akn diamkan diri..tak nak mengamuk sana teriak2 maklum lah tinggal condo kalau teriak2 jiran dngr.. so saya iktihar tiap kali sakit hati saya berdiam diri.. tak ckp apa2 pun.. dia mesti dtg pujuk dan minta maaf berulang kali lalu salahkan diri dia... cum yg saya geram dia akan cakp" benda da lepas jngn lh ungkit lagi saya nak minta sory sebab jahat dngn awak...". sedangkn saya sampaikan contact llki sorang pun takde kat phone sbb nak jaga perasaan dia... apatah lagi nak kluar ngan llki even kwn sndiri pun saya tak jmpa. Saya kekadang trfkir di mana salah saya?.. Saya tak pernah tngking dia.. tak pernah bebel dia waktu balik kerja... saya ni jenis perempuan yang suka pkai pkaian sxy waktu blm kwan.. dah kwin dah tak da pakai pakain macm tu sbb dia kata tak nak orng lain nampk.. smua saya dah turutkan.. tapi akhirny dia berbohong juga 😞

Sila minta nasihat & pendapat di pejabat agama terdekat. Semoga jumpa jalan penyelesaian terbaik. Bila malaikat bertanya apa kekurangan wanita, Allah jwb wanita kdg2 lupa betapa berharganya diri dia. Persoalannya seberapa lama sis boleh bertahan? Tak ada hati manusia yg mampu bertahan selamanya. Tak kan, akhir sekali baru sedar dh buang masa & yg dpt adalah pelajaran supaya x terulang lagi. Masa utk bangkit & kuat demi anak. Ayah jenis apakah yg akan dijadikan cth? Jika si ayah pernah melakukan hubungan terlarang dgn bkn isterinya x kecil kemungkinan dia lakukan perkara yg sama pd anak perempuan yg x berdosa tanpa pengetahuan ibu. Mohon dijauhkan Allah. Harap sis fikirkan masa depan anak.

Baca lagi
2mo ago

allahu... ni yang saya risau sangat2.. sllu juga kat fikiran saya... saya harap sangat2 saya kuat nak jalani ujian nie....

be strong and always pray.. kita sma. sy fhm.. sbb sy sda melalui nya. memang sakit. apalgi bila masalh tu trjadi bila kita sdg sarat mengandung.. bertabah.. hanya Tuhan tempat kita meluah bersandar. kita mmng xble harap mnusia mentua ka atau siapa².. sbb mereka xfhm situasi kita. we same dear.. i feel you.. i hope you strong and never give up. move on.. we can do it!! Tuhan xpernah tidur.. Tuhan xkan pernah lepas pandang pada org² yg d khianati seperti kita... yg paling utama, kita berusaha maafkan suami kita.. doakan dia.. memang sakit... Tuhan pasti mengubahkn dia mnjadi suami yg baik dri sebelumnya..

Baca lagi
2mo ago

percayalah sis dah jadi yg terbaik untuk suami sis..hati manusia ni Allah yg pegang .bila2 masa boleh berubah termasuklah suami. istikharahlah tanpa ada rasa berat sebelah ( [email protected]) minta petunjuk dari Allah SWT ...insyaAllah Allah SWT akan berikan jalan. Fikirkan masa depan sis yg utama..kalau sis bahagia insyaAllah anak pun akan bahagia...jgn takut..Allah sentiasa bersama dgn org yg teraniaya doa nya pun mustajab ..teruskan berdoa semoga Allah beri ganti yg lebih baik & berikan pahala atas kesabaran sis.

apa yg boleh saya katakan la pada situasi sis ni ...dalam Islam memang amat melarang perceraian tapi ini melibatkan sis dan anak ...buat solat istikharah mintak petunjuk dari Allah....buat masa la ni sis cuba jauhkan diri dahulu dari keluarga mertua dan suami sis...jangan berhubung langsung....mintak pendapat kedua dari ustaz bertauliah ataupun rujuk pejabat agama ...saya doakan semoga Allah mempermudahkan urusan sis dan memberi sis semangat dan ketabahan untuk menghadapi hari mendatang

Baca lagi
2mo ago

nak bilng sayang tu.. saya pun x tahu.. sebab saya dah ckp dngn dia saya tak suka orng curang apatah lagi berbohong... waktu saya tnya dia tdur office dngn siapa mesti naik suara dngn saya.. sdngkn wktu tu saya tngh sarat mengandung.. bila saya ckp nak balik kt rmh parents saya.. dia marah dia kata saya tak blh ke jaga awak... boleh tak jngn susahkan fmly awak.. nak jmpa kwn2 pun waktu tu... saya tak di benarkan..

ALLAH je tahu betapa remuknya hati sis... lagi2 tengah mengandung. sanggup suami buat macam tu.. sis,, buat masa sekarang sis kena fikir kandungan sis tu dulu.. sis jangan terlalu layan sebab nanti effect anak dalam perut... bila dah bersalin dah selesai semuanya sis buat lah tindakan selanjutnya... kalau saya pun,, memang tak daya nak teruskan hubungan suami isteri bila dah terang lagi bersuluh suami buat benda terkutuk tu... jijik sangat plus keluarga mertua pulak salahkan sis.. sis doa banyak2 diberikan kekuatan.. semoga urusan sis dipermudahkan.. AAMIIN 😭😭

Baca lagi