Pantang bersalin czer

Nak tanya para ibu yang berpengalaman... Bila boleh nak naik turun tangga dan mencangkung lepas bersalin czer?

6 Balas

Saya pantang di rumah 2 tingkat , hampir sebulan juga saya pantang di tingkat atas sahaja. Mak saya tak bg saya turun tangga. Tapi untuk cangkung tu , lepas saya habis pantang di rumah mak saya , saya balik ke rumah saya. Rumah saya tiada katil , ada tilam sahaja , jd awal balik haritu mencabar juga bila nak bangun dari tilam ni sbb saya mula dengan bercangkung untuk berdiri, mmg sakit habis semua. Lama lama lepas 3-4 hari , dah ok dah tapi still ikut atas badan sendiri. Sekarang saya pantang hari ke 42.

7mo ago

💪💪💪

Lepas dua minggu baru saya turun naik tangga. Itu pun kena perlahan lahan jangan laju2. Sakit tempat czer kat dalam tu 🥹 Cangkung jangan dulu. Sy pun tak berani nak cangkung sbb baru lagi. Kalau boleh buang air kecil ke apa guna jamban duduk. Banyakkan makan makanan yg ada vit c. Saya pun dalam berpantang lg ni. Selamat berpantang sis ❤️

7mo ago

terima kasih ❤️ selamat berpantang 😊

ikot ketahanan badan..sebab kadang2 ade yg masih tak boleh cangkung dan turun tangga..kdg2 ade yang boleh..tapi kalau boleh rehat dan jgn paksa sgt..kalau da boleh buat tu silakan ..klo tak.boleh jgn paksa..bagi betul2 baik dulu

Sy 2 minggu dh cangkung. Sbb cl sy suruh tangas. Stress betul. Sy mmg pantang tingkat atas so lps seminggu dh turun naik tapi slow2 lah. Tp alhamdulillah takde apa2 ok je. Sy suggest cangkung tu lambat2kan la. 🥲 tak selesa

Tak berani cangkung 🥲 Turun naik tangga tu lepas 2 minggu pantang dah banyak turun naik sbb terpaksa. Tapi so far okay, rasa bisa2 pedih2 kat dalam pun kurang. Banyakkan makan orange and makanan vit c

7mo ago

👍👍👍

Awal2 mmg seksa. Nk trn katil pyh. Nk turun tngge payah. Byk kn mkn buah orange. Vit c. Jgn kasi smbelit kalau x lg sakit. Pntang macam biase je. Cme jgn lasak2 angkt berat.