IUCD SELAMAT TAK??

Hi nak tanya pada mommy yang ambik perancang iucd. apa kesan sepanjang korg pakai iucd yer? period teratur tak? dan nak tanya selesa ker macam tali yang terjuntai tu kat bawah? tali tu panjang tak?? sakit tak bila bersama suami?? 🤣 baru nak plan nak ambik perancang iucd. share pengalaman pleasee mommy. thanks 😘

6 Balas

Saya pun pakai iucd. Tapi xsampai sebulan saya req untuk buka sebab saya selalu rasa cramp di ari²..lepas buka saya pasang implanon. Tak pernah amik pil sebab malas nk ulang-2 gi klinik..Alhamdulillah serasi. Datang period lepas 9 bulan sebab sy menyusu kan baby. Tp period saya regular dan tetap. Xada sebarang masalah berat badan atau pertambahan selera makan. Semua macam biasa. Sekarang da masuk setahun lebih pakai ok je.

1y ago

iucd pasang d kk ke puan

Saya pakai 2 tahun lebih. Tempoh haid jadi lebih lama. Tali tu tak rasa, tak mengganggu dan tak sakit pun bila bersama suami. Suami pun tak rasa tali tu. Doktor pesan, jangan bagitahu suami ada tali bawah tu. Kang jadi mindset dia kata ada rasa padahal takda pun. Tali tu jauh sebenarnya. Beberapa minggu lepas pasang ada sakit dekat ari-ari tapi lepas tu okay dah.

6mo ago

kenapa benang saya panjang😭 sampai terkeluaq dkt bawahh 😭😭 ? hadoii

Sy sis. Pakai iucd selama 3thn. Period utk 1thn pertama agak panjang dlm 8-10hari. Tp period regular je. Masa awal2 bersama suami tu mmg suami ada ckp ngilu sbb terkena benang iucd tu, cumanya kita tak rasa pun Kalau pakai 😅. Tp lama2 dh tak rasa mcm biasa je bila bersama . Skrg dh cabut sbb plan nk pregnant semula memandangkan Anak sy pun dh 3y6m 😊.

1y ago

saya pasang kat kkia

Alhamdulillah sya guna ok, sya guna selama 3 tahun and buka sbb nak rancang peregnan sbb baby pun dah umur 4 thun. Period pun mcm biasa and bila bersama tuh x ad rasa apa2 sakit atau gilu. Awal guna tuh dlm seminggu mcm tuh ada gilu2 dkt bgian ari2 sbb dalam proses penyusuain dakt rahim kita😁

1y ago

Psg dkt klinik swasta sis😊

knpe nk ambik iucd sis? sblm ni sis dh ambik pil pancang ke? tp ade juga yg terhamil pasang ni😅

2y ago

Mmg ada yang terhamil pasang iucd ni. Tapi peratus tu sangat tipis berbanding perancang yg lain. Setakat yang saya tahu la 😁 jadi utk yang mmg nak rancang gap anak. Sesuai la pakai iucd . .

maaf nak tanye klau pasang iucd ne husband bole buang dalam x?

2y ago

Boleh. Risiko mengandung sangat sangat tipis.