anak luar nikah

Nak tanya pada mommy semua, sapa yg boleh share kisah dia terlanjur dan akhirnya laki tu brtggjwab atas baby dlm kandungan? Saya perlukan tips dan semangat.

11 Balas

1) check klinik swasta berapa weeks kandungan tu.. kalau bawah tiga bulan tolong cepat2 bincang dengan orang yang mengandungkan awk macam mana nak settle.. i mean tanya dia sama ada dia boleh bertanggungjawab atau tidak 2) Kalau dia nak bertanggungjawab tolong aturkan borang kawin dan khusus kawin secept mungkin sebelum kandungan mencecah 3 bulan.. proses ni untuk menyelamatkan maruah keluarga 2 pihak agar tidak menimbulkan kecurigaan masyarakat.. maklumlah mulut org melayu ni kureng sikit.. Buat online je skrg zaman it.. no worries.. search google dokumen apa perlu disediakan sebelum pegi pejabat agama.. sbb nanti kalau ad dokumen xcukup org pej agama suruh balik amik dokumen.. so siapkan semua betul2 supaya xperlu lagi ulang alik.. Yang paling penting berithu ibu bapa.. walaumacam mana pun kene juga beritahu perkara sebenar.. dan jangan diam saja.. cakap terus nak selesaikan masalah.. kalau awk berusaha untuk cuba melindungi maruah mereka, for sure mereka xkn marah sgt.. mungkin akan kecil hati tapi xlama.. Jangan takut.. jadi kuat.. settle apa yang patut.. Majlis nikah dah memadai.. 3) Kalau lelaki tu tidak mahu bertanggungjawab. Beritahu ibu atau bapa. ikutlah mana keselesaan awk.. tapi klau awk ddk berasingan dari org yang mengenali awak atau sesiapa yang mengenali keluarga awk itu lebih selamat.. terus je pegi klinik berdekatan buat buku pink.. cakap je ngan nurse awk single mom.. Mereka xkn gossip pasal awk sebab dah banyak single mom buat buku.. so no worries.. Pasal pendaftaran ank xperlu risau lah.. boleh je daftar tapi nama bapak xde lah.. TAPI!! kalau awk bawah 18 tahun mungkin awk akan menghadapi sedikit masalah untuk daftar ank dijpn.. mungkin kene naik turun mahkamah.. tapi jgn risau. xde org akan ketepikan awk.. nanti mesti ad org tlg bagi jalan.. yang penting awk kene kuat dan jangan terlampau sedih.. Dalam fikiran awk ,, awk mesti kuat demi baby awk.. 4) Banyakkan solat, zikir dan positifkan diri. bercerita dengan orang yang bole jaga rahsia awk atau lebih selamat selalu bercerita dengan allah.. Bila single mom memang akan strees tapi jangan biarkan diri awk strees.. awak kene kuat.. Buat masa ni solat sangat2 penting untuk awak supaya hati awk tenang.. makan makanan berkhasiat.. doa selalu.. Tips.. Sebelum jumpa pasangan awk tu doa dan minta pada tuhan agar dilembutkan hati pasangan awk.. Cakap dengan tenang.. bincang baik2.. kalau dia berkeras tinggalkan saja.. jangan buang masa merayu pada orang macam tu.. kelak dia yang terima balasan.. suatu hari dia akan cari ank dia juga.. Masatu kita ajar dia cukup2.. stay happy stay healthy dont pressure yourself untuk lelaki yang buat semua perempuan jadi tempat pelepasan nafsu.. One day, Dia lagi teruk dari situasi awk.

Pengalaman membe Dia kawin lepas bersalin dan pantang Masa mengandung memang selalu gaduh dgn bf , smpai plan nk gugur last2 tkjdi Membe saya ada google sah tak kawin masa preg , ada mashab berpendapat sah ada yg tak Jd konfius dkt situ , kawin seusia kandung belum cukup sifat lagi , sah perkahwinan Membe saya dah lebih jd dia bersalin dulu , Alhmdulillh bf dia trus insaf dan besalah sgt2 and kwen , dgn kelahiran baby tu berubah 100% kehidupan depa , now dah 5thun kwen ank pun rmai dh hehe Masa besalin tu dia tk cukup umur jdi memang bnyk melibatkan pihak hosp polis smua tp disebabkan dia berpantang kan jd diorang tknk serabutkan Dan laki tu ckp nk kwen so kira kes selesai Anak yu berbin kan nma Allah , boleh pilih nama2 Allah tp dkt dpn kena letak abdul Mklumat bapa boleh isi nma si bapak tp kena isi borang and angkat sumpah dulu Angkat sumpah tu cuma sign je pergi pejabat angkat sumpah Psai kwen ni rumit sikit first kena isi online Photostat ic smua dan dokumen , pergi khusus kwen Dah setel g pejabat agama and bru la boleh akad nikah , tarikh akad nikah tu kita dah isi masa dlm borang online lg , cth 1/11/20 kan pastikan smua dokumen siap sebelum tarikh tu , kena g masjid dulu minta sign bilal kot , n tgok tarikh tu free tak dgn tok kadi And setel ..

4y ago

Sama sama

Minta si bapa uruskan surat beranak di JPN dulu, call jpn tanya khusus nak bw document ape n blah2. Jgn call n tny psl issue awk ni. Sy rasa si bapa je pergi pun boleh kot.klu xsilap.baby n si ibu xpyh. Minta cll khusus2 dulu. Nnt kt sana turn awk masa jpn da figout psl ni, dorg akan refer case awk dgn jpn plaza masalam utk Interview serba serbi psl case awk ni mvm mn jadi bila dpt tau n blah2 lah. Baby kene bwk sbb dorg nk tgk baby sihatbke tak nak tau baby inject ke tidak chckup ke tidakk everymonth n blah2 la. Xsmp 30min pun. Ha lpstu da bleh balik cuma tggu keputusan jela utk apa pun. YANG PENTING JGN LEWAT DAFTAR KELAHIRAN MELEBIHI 60hari. Kalau tak pjg cite makin lama la baby nk dpt surat beranak atau mykid. N kalau utk part nasabkan nama bapa, skrg dah boleh nama seketul tanpa Bin / Bt 99nama allah. Maksudnya, Siti Miti Fatimah. Tkyh bin bt pun xpe.. Tp dlm surat beranak, nama cik bapa yg brtgjwb masih ada lg.jgn isau.

Saya fight dgn ayah dari baby ni dari usia kandungan 1 bulan smpai ke hari ini . Ayah dia sanggup beli ubat macam2 untuk gugurkan baby . Tapi tuhan tu memang maha adil . ubat tu satu pun takda yang berjaya 🙃 selama 4bulan saya duk menangis , merayu , maki hamun pakwe sy tu sbb dia langsung taknak tanggung jawb , akhirnya demi keselamatan baby dan saya . saya beranikan diri untuk terus terang dkat ibu . syukur alhamdulilah ibu saya terima dgn lapang dada dan terus bincang dgn parents belah laki .

Sya prnah mcm sis, dh pregnant 2 buln bru sya sedar...and then sya bgitau dy yg sya pregnant dy ok, nk brtnggungjwb and nk jmpe fmly sya sume untk settle kn mslah...and kmi pon brkhwin, alhamdulillah skrg dh hmpir 6 tahun khwin, ank dh 2 org, skrg ni sy pregnant agi yg ketiga bru msok 6 bulan...klau dy nk brtnggungjwb bgus la sis...sekurg2nye dy xbiakn sis sush sorg2, laki cmtu la bru gentleman...🤭🤭🤭

4y ago

Better baik akad nikah leps hbs brsalin and pntang...akad nikah cm biase, jgn la plak kawn sis tu tetibe kate sya dh ad ank luar nikah...memg dy akn amik tindakn, 😅😅

Kalau Dia Betul² Nak Bertanggungjawab Dia Sendiri Akan Tahu Apa Patut Dia Buat Dan Uruskan 😊 Saya Pernah Ada Dalam Situasi Macam Ni.. Now Dah 30 Minggu Da Pon.. Alhamdulillah Semuanya Berjalan Lancar Walaupun Macam² Hal Jadi Dalam Proses Menunggu Apa Yang Patut.. Percaya Pada Takdir & Banyakkan Bertaubat Ye Sis In Shaa Allah Semuanya Akan Dipermudahkan 🤗

adik saya mengandungkan gf dia... terus nikah . adik saya bru umur 19. dia ckp baby xberslh n dia sangup bertanggunjawab.. tp lambat nikah xdpt berbinti bapak . sbb dia cri duit nk kawin. dia sangup jual moto dia semua buat majlis kecik2. kalau nikah sebelum kandungan 4bln bole berbinti kan bapak. lbh 5bln xbole

Sis kalau dia taknak bertanggungjawab its okay. Teruskan hidup mcm biasa, bertaubat, inshaAllah bahagia. Sy single mom skrg alhamdulillah bahagia sgt dgn anak sy 😊 Kalau nk bertanggungjawab alhamdulillah. Boleh settle kan hal nikah dulu sblm perut membesar. Apa2 pun, semoga semua nya dipermudahkan....

Ok.itu lelaki yg baik..dia sedaq dan brtngungjwb..normal manusia tak dak yg sempurna dan dia btngjwb kira dia dlm rank lelaki sejati..hihihi

jika btul dye syg permpuan tu dn ank dye akn bertnggungjawab tp klau dye xnk mknanya jntn tu boleh lupuskn dlm ingtan