HI MOMMY

nak tanya.... Orang bilang kalau bengkak2 badan tanggan kaki kan.. Malas bergerak la bagai, tapi saya kja dari pagi sampai ke petang, kerja saya yang banyak gerak, lepas pulang dari kerja.. Urus anak, masak, dapat rehat jm8 malam.. Penat juga la.. Please mommy2 jawab soalan saya ya.. 35week6day

7 Balas

ahahha lwk soalan sis . sape yg ckp tu nmpk sgt xblaja soal preggy atau pon xprnh preggy suke2 kata kita gitu . xd la sis . mne ad sbb asik trbring mls brgerk ke ap . mengarot . mmg sesetgh ibu ngndg akn alami . biase doc kata sbb air . ad juga sbb lain2 . mcm adk sy dy kaki bengkak juga sbb dy ad msala drh merah kurg sgt . trlalu bnyk drh putih dlm bdn .

Xbelaja org yg ckp tuh.. Edema disbbkan perubahan hormon kta, Ape sis bole buat mik makanan kurang garam, elak makanansegera, semasa baring sis ampu kaki dgn bantalbg bg tgi supaya air xterkumpul 1tpt, duduk kaki jgn besilang, buat senaman kaki yg ringan, plih kasut yg sesuai, Ape2 pon dptkan jga nasht doc ye.. Jgn dgr Dr org2 biasa..

Tak ada sangkut paut sebenarnya. Anak pertama sya dlu kaki bengkak dari 7 bln sebab darah tinggi n diabetes. Ank second ni dah masuk 7 bln lbh, tp kaki x bengkak pun, mungkin sebab diet dan bersenam stp ari, darah tinggi n diabetes pun xde. Boleh search kt google tentang faktor kaki bengkak

Apa soalannya? Kaki / badan bengkak semasa mengandung? Boleh tanya doc apa puncanya.. Selalunya sbb badan retain air dlm badan sbb banyak pengambilan sodium/garam. Tp maybe ada sbb lain.

Siapa yang bilang tu tak suka sama sis. Bilang bullshit je tu, jangan hiraukan, jaga je diri sendiri ok? Moga dipermudahkan urusan bersalin nanti ❤

5y ago

🤣🤣🤣 kelaka laa baca komen

Bengkak kaki nie mmg xleh nk lari...huhu sy peknen pn bengkak kaki...seram tengok kaki dh mcm ape dh...haaha

Tak lama lagi tu. Memang bengkak sbb hormone sensitif dan mungkin kurang blood circulation