Sembelit Atau False Contraction?

Hi nak tanya , normal ke dah 34 weeks 3 days sembelit teruk ? Saya dah seminggu tk buang air besar . Tapi perut selalu sakit . Ad org cakap bukan sembelit tapi false contraction. Saya confius . Tapi perut sakit mcm nak membuang, smpai bilik air tknak pulak membuang. Sehari 3/4 kali jugak ulang alik toilet. Sampai satu tahap nanges keluar toilet 🥺 sepanjang sakit perut (time sakit hilang) baby okey je gerak gerak. Ad yg arif pasal ni tak?#firstmom #seriusnanya

7 Balas

Banyakkan makan sayuran hijau, buah dan minum air kosong…sbb kita ada masalah sembelit tapi dh okay sbb tiap hari mkn sayur dan bnyk minum air…klau sis jenis yang tak suka sgt mkn sayur try makan buah yg tinggi serat mcm kurma, epal, pisang…klau nak mkn betik pastikan betik tu betul-betul matang jgn makan betik muda.

8mo ago

Saya sayur dgn air mmg hari hari makan . Wajib je ad. Terutamanya air . Sbb tu doc hairan mcm mna boleh sembelit. Mungkin saya tak amalkan makan buah kot. Lepas consume oren sunkist bru okey . Skrg saya warded sbb sembelit n false contraction day 2 😅