Sembelit Atau False Contraction?

Hi nak tanya , normal ke dah 34 weeks 3 days sembelit teruk ? Saya dah seminggu tk buang air besar . Tapi perut selalu sakit . Ad org cakap bukan sembelit tapi false contraction. Saya confius . Tapi perut sakit mcm nak membuang, smpai bilik air tknak pulak membuang. Sehari 3/4 kali jugak ulang alik toilet. Sampai satu tahap nanges keluar toilet 🥺 sepanjang sakit perut (time sakit hilang) baby okey je gerak gerak. Ad yg arif pasal ni tak?#firstmom #seriusnanya

7 Balas

Makan buah sis. Stay hydrated. Buah yg tinggi fibre, betik, pisang, prune etc. Masa makan lebih kan sayur mcm bayam semua tu (leafy green) kurangkan carbs (kalau tak kerja berat dan tak kuat berjalan). Stretching tiap2 hari pun bantu lawas juga

8mo ago

Yaa mungkin sbb saya kurang makan buah. Saya banyak makan sayur dgn air je. Mungkin sebab tu kot..