moro reflex

nak tanya normal ka baby kerap terkejut angkat tangan tu? saya terbaca kat tiktok kata normal sampai umur baby 6bulan sbb terjadi baby tu rasa byk ruang sekeliling dia sebab tu dia terkejut. dipanggil moro reflex. tapi baby saya tak suka dibedung lagipun panas sekarang dia ruam dah. ada tak baby ibu ibu mcm ni jgk? baby saya sebulan dah #seriusnanya

7 Balas

baby sy 3m+ jenis tido mlm nk kena bedung. waktu lain xnk pun. so cara sy buat before tido mandi dulu siram2 gitu baru bedung. pastu balut dia dgn bedung je. xyah pkai baju. pkai pampers je kt dlm. klau bilik ade aircond pkai lah baju. bilik sy xde. pastu nk bg bedung kemas, sy pkai bedung strap baru okay n baby x dpt kluar tgn. klau after dia dh lena ttbe dia cam gerak2 nk kluar tgn plus minum susu, masa tu baru sy buka bedung. nnt elok je dia tido xyah bedung smpai pg. lgpun baby sy mmg 12am - 6am bgun skli je utk susu. minum susu dlm jam 3 pg je cmtu

normal ja rasanya. nak sure rujuk doktor. tapi baby saya masa awal lahir pun gitu asyik terkejut. tangan sampai terangkat. bedung pun tak suka sangat asyik tangan terkeluar. so saya bedung setakat mana yang boleh. lepas tu letak kain atas dada baby. orang tua tua cakap nak elak baby mudah terkejut. saya cuba jela. lastly hilang sendiri. baby dah biasa kot dengan persekitaran so dah tak terkejut dengan bunyi. kalau tak bunyi pelan pun tangan dah terangkat 😀

Ya anak saya pun pernah alami. Bedung boleh sampai umur 1 bulan je, puan. Boleh pakaikan anak dengan pakaian yang sesuai. Cuba letak kain atas dada anak selit celah ketiak anak. Bagi dia rasa macam ada pemberat kt atas badan. Elak ada bunyi bising di sekeliling.

semua baby mengalami moro reflex ni, awak. jangan risau. lama kelamaan dia akan okay. baby sy pon masa awal2 mcm tu. skrg dh 4m dh xde dh moro reflex. by the way baby sy pon xsuka di bedung. jadi sy mmg xbedung baby pon. dlm 2mggu masa dia lahir je sy bedung

normal je. ank sye blik hospital dh x bedung. tiap kali tdo sye pkai kn sarung tgn. sampai dia umur 2bulan x pkai dh sarung tgn tu.

Sis boleh try mengiringkan baby time tidur, nnti alternate lh, pagi kiri, petang kanan, mlm belakang

normal je..