Makan durian

Nak tanya mommy semua, pregnant 9minggu boleh ke makan durian seulas? Saya hantu durian tapi dah mengandung ni berjaga jaga. Jadi nak tanya dulu apa2 hal 😆

28 Balas

saya pun hantu durian. masa 22w haritu FIL ada bawa durian. saya ratah 3 ulas. Alhamdulillah masih okey. skrg asyik merengek je nak makan durian lagi 😅 apa² pun berpada je. sebab lain org lain badan kan. takut juga hantu durian tiba naik panas time² preg ni. pembawaan mengandung ni lain² sikit. tapi kalau sekadar merasa, nak lepaskan ngidam tu boleh je. banyakkan minum air masak

saya makan hari hari 3ulas 🤣 simpan stok dlm peti ais... lps mkn ambik kulit durian.. minum air dlm kulit.. insyallah xpanas... sy simpan kulit durian.. basuh elok elok simpan... saya simpan 1 ja kulit.. habuan lps mkn durian.. minum air dlm kulitnya...atau kalau xda kulit.. minum air cap badak tu...

2y ago

ye.. petua org tua dlu².. saya makan durian waktu mengandung & berpantang pon.. tp jgn la makan banyak.. durian bukan panas je, tapi gula tinggi.. kang xpasal² kna diabetes...

sye pun makan smlm .. 1 biji durian je .. ade la dlm 10ulas .. huhu .. sbb ade kebun sndri .. sye tk dpt controlll 😫 .. ape pun boleh makan tp semuanya atas badan sendri .. makan seulas due ulas dlu ok .. ape pun semua under control .. jgn berlebihan .. jge dri sis

blh rsanya tp mcm sy prut msuk 6bulan bru makan msa ank first dlu prut 7bulan bru mkn,tp mkn ada had 2 or 4 3ulas ja...sb penah ada sjrah keguguran,so mmg jga sehabis baik lah msa awal kehamilan...

Ikut pada badan sis. Kawan saya ttc 2 tahun tak tau time tu tengah pregnant dan termakan durian seulas je. Esok terus demam n gugur. Kalau boleh sis try dulu & minum air masak banyak2 okay. ☺️

makan berpada 😭😭 sy mkn 5 ulas. suami bwk balik, mmg sy mengidam sgt. terus eskkan demam panas, menggigil bdn. harini pon demam lagi ni. hrp cpt2 la sembuh

2y ago

sama dgn sy .. mkn beberapa ulas ajer .. minum air suam byk dah. mlm tu dmm sejuk menggigil... skrg ni rasa mcm nk mkn lg. tp sbbkn igt dmm gigil tu .. so telan air liur je la.. sbb suami pon dia pantang mkn jgk 🤭🤭🤭

saya pun hantu doyan terpaksa tahan nafsu takut gula dalam darah naik. lagi sebulan kene minum air gula. takut kene gdm pulak. dah start berjaga2 dari skrg.

Acct time preggy nk mkn apa pon semua bole , just perpada2 lah jngan berlebihan , sya time preggy pon suka sngat mkn durian , alhamdulillah tkde apa

Sy makan sampai 5 ulas.. Lepas tu panas bukan main 😂😂 Jangan makan banyak² sebab awk belum minum air gula kan ?? Nanti sangkut

dulu sy mkn berbakul2, setiap kli pregnen mmg tgh meriah musim durian.. alhamdulillah tkde ape.. ikot pd bdn jugak sis