22weeks tapi baby jarang gerak. norma ke?

nak tanya mommies sekalian, saya da 22 weeks, sebelum ni selalu rasa baby gerak2 , tp dlm 4hari ni rasa baby kurang gerak. kadang sehari tu rasa 2 kali je mcm tu. patut ke saya pergi hospital?

1 Balas

x perlu. sbb baby x smpai sekilo pun lg utk awak rasa pergerakan dia. sbb tu start kira tendangan bila dah 28w. klau masa 28w above dh start kira x cukup 10 kali gerakan dlm masa 12 jam, baru perlu ke hosp. klau belum masuk 28w lg, asalkan bulan tu ade rasa baby gerak cukup dah. boleh rajin baca fb dr imelda ataupun buat research kt google or beli buku berkaitan pregnancy. preparation for pregnancy sama je kena rajin membaca mcm time nak ambik kursus kahwin.

1y ago

ohh yeke. terima kasih infonya😊