scan baby

nak tanya la pendapat mummy2 semua ..tgh mengandung anak sulung kandungan da 36w3d ..klu mummy2 la kan rasa nak scan 3D4D tak? atau tggu je baby keluar?

15 Balas

masa anak 1 st sy buat sampai 40w ,, hari ni buat esok nye bersalin 🤣🤣 , punya lah x sabar tgk baby ... anak nombor 2 pun 4x buat 4d ,, saya simpan gambar2 scan 4d anak2 dlm album ..😁😁 ..yg anak 1st & 2nd dah besar ,diaorg selalu tgk gambr diaorg masa dlm perut ...kenangan utk anak2 & sy ...

Biasa klinik kata antara 20 week ke 32 week kot.. Atas dr tu baby dh besar, padat dlm rahim.. susah nak nampak.. Lagi pun 36 week, baby dh ready amik kedudukan.. kepala ke bawah... Kalau baby membelakang kan.. rugi scan.. nampak belakang baby jaa.. nak bg baby gerak² pusing pun payah dh...

23w hari tu saya dah buat detail scan & 3d/4d/5d. Now nak masuk 27w. Dah plan siap² 30w nanti nak scan 5d lagi. Nak simpan buat kenangan. Anak 1st dulu check up kat private so memang every month dapat gambar scan.

hr tu sy ws klinik kata nx scan 3d/4d dy kata smpai 32w je , ms tu sy da 34w , blh buat 2d scan je , sy txde pon gmbr scan baby , plg last scan ms 8 weeks pastu scan dkt kk je , dkt kk tx bg gmbr

4y ago

mybe stgh klinik..or tgk keadaan baby besar atau kecik

Hehe xkot sis. Sy dh buat detailed scan mse 24 weeks hari tu. Dapat tau die sihat sume okay alhamdulillah dah.sekarang tunggu baby nk kluor je lpas raye nnti 😁😁

4y ago

alhamdullilah.. semoga dipermudahkan

saya pun sma, dah 35w2d bila tny klinik swasta nak scan 4d/5d xboleh sbb bby dah besar.. cuma boleh scan 2d ja.. anak first pulak tu.. rugi pulak rasa masa 30w xp scan sesiap 😪

4y ago

Mostly scan cuma sampai 32 week sis2 semua. Sebab baby dalam perut dah besar & padat, tak boleh nampak jelas dah

Kemarin saye buat detailed scan..doc ckp klu nk buat 3d4d better 26w ke 28w..janin tgh cantik mase tu..30w keatas dh sempit..susah nk tgk😊

Depands pada awak. Jika ada duit lebih, boleh buat scan 4d 5d. Untuk memori.. Saya dulu buat di Hospital Umra di Shah Alam.

4y ago

Betul tu.. 😊

35week baby dh bsar....susah nk nmpk....sy dlu nk scan 4D mse 34week xdpat...klinik tu just buat smpai 30week je

Tak sempat scan tetibe hari yg sama kene admit hosp, paksa bersalin sbb detect air ketuban kurang😂