Scan early pregnancy. Mommies semua scan week ke berapa?

Hi nak tanya korang scan early pregnancy berapa week. Saya dah 4w. Tapi klinik yg saya booking suruh datang masa week ke-8. Saya risau sebab tak tahu apa2 pasal kandungan saya. Macam mana dgn ubat apa semua. Ke kena makan supplement sendiri je dulu sementara menunggu tarikh app

6 Balas

Utk first trimester, sis kena fokus kt folic acid & ubat tambah darah. Sy mkn Iberet Folic 500. Mmg scan lambat lg bagus sbb klo scan awal sgt, tkut baby kecik lg. Sy igtkn sy da 11 weeks, rupanya baru 8 weeks bila scan td

Scan paling awal better 8w above. Kalau bawah 8w selalunya nampak kantung je so nanti kita yang overthingking. As long u tak ada bleeding or anything it should be ok. Awal2 ni makan folic acid je beli kat farmasi

8w paling ok. sbb scan mse 4w tkut belum nampak lagi baby. ubat pon blh je tggu mse tarikh tu. cuma yg penting awl2 ni jage kesihtan dan pemakanan n jgn angkat berat2 .

4mo ago

8/9 week paling sesuai untuk scan. dah boleh mula makan folic asid setiap hari,ada jual difarmasi

saya scan 5w pun masih sangat kecil. nampak macam dot je. hehe pergi pun utk tenangkan hati sbb nak confirmkan pregnancy. all the best mama, takecare ❤️

Sama.. saya pergi semlm 4 week 6 day tapi Dr ckp tak nampak apa Dr suruh dtg lagi 3 minggu time 8 week..Dr just suruh beli folic asid dan mkn tu dulu.

Boleh je pegi time tu, mcm saya dah ada pengalaman keguguran 2x tahun lepas, tahun ni ada rezeki pregnant semula, jumpe doktor waktu 4 week.