Gatal pada kemaluan

Nak tanya Korang dalam selama mngdung..pernah tak gatal pada kemaluan..saya ni gatal lah dah tiga hari..kanapa gatal ya..sorry atas soalan saya yang agak bgi Korang tak selesa..😊🙏

27 Balas

Sya mcm tu awal2 pastu dic chk ms v mmg ada jangkitan kuman sikit so dia bagi ubat kena mkn dlm masa seminggu, biasa la awal2 pregannt kan mcm ada lebih keputihan lepas tu pkai pantie liner kalau kerja kn mana ada bawa spare so pkai smpai ptg maybe tu salah satu sebab , lps dpt rawatan doc dh ok dah. Dia akan bagi antibiotik utk kta mkn, lps tu ok dah jgn risau.

2y ago

Apa nama ubat antibiotik tu ya sis? Maaf kalau tk keberatan sis masih ada dalam simpanan ..bole ke share nama dia.. 😮

basuh vagina awak , larut kan garam dgn air suam… Jolok2 sikit sambil cuci tu kat dinding vagina. Saya hari2 buat tak pernah miss sejak tahu saya positive GBS , Alhamdulillah tak gatal dah. keputihan pun tak banyak… Make sure vagina sentiasa kering. Selalu tukar pantyliner… Moga bermanfaat

pernah juga gatal even check takda keputihan banyak pun. saya cuci dengan air bagi banyak je bila rasa gatal sebab fikir kot cuci tak bersih tu gatal. lepas tu ok takda gatal. sekali sekala ja rasa gatal tu jadi. tak pasti juga sebab apa. kadang basuh bersih lap kering rasa gatal. kadang ok ja.

Hi, nurse saya ada ajar. Kalau miss v gatal2. Cuba basuh/rendam miss v dgn air garam. Air garam ni dpt kurangkan gatal tu. saya tak try lgi sbb lepas pd saya insert ubat dlm miss v sbb keputihan dan gatal2 yg teruk haritu dah takde gatal2. Cuma kalau berulang lgi saya akan try guna air garam pulak

gatal tu maksud gatal betul2 dekat lubang atau tepi2 tu? macam saya jadi gatal tepi2 mcm ala2 ruam.. tukar2 jenis pantiliner baru ok, rupanya ada plastik tepi pantiliner tu yg saya jd xsesuai pakai masa pregnant ni.. lepas dah tukar jenis, elok xde rasa gatal2 dah..

sblm pregnant sy prnh guna betadine foam feminin wash,hypoallergic n ada prebiotic jg,berkesan jg la,sekali pki mmg hilang trus gatal,sbb sy nk dekat2 period mesti ada keputihan n gatal2,tp time pregnant ni x pernah gatal2 lg,x pasti la ok atau x guna time pregnant

saya pernah alami masa mengandung haritu, gatal sampai x boleh tidur, bila saya cek dekat klinik swasta ada gbs, better puan prgi klinik , takut ada gbs, kalau ada gbs nanti masa bersalin dia akan masukkan ubat antibiotik utk elakk jagkitan kuman kt baby..

2y ago

betoi sis..next pregnncy mmg akn ad gbs..

saya pon mengalami benda yg sama .. bila pakai underwear gatal2 tu teruk sgt .. bila x pakai cuma shorts saja okay .. saya tiap kali sdah kencing lap je bhagian kmaluan tepi2 celah klengkang .. tp bila pakai underwear gatal2 jugak ..

2y ago

sometimes material panties kite buat kn gatal2. atau pon sabun basuh tu. pubic hair pon mainkan peranan, jgn bgi terlampau pjg, boleh sebab kan tmpt membiak bakteria.

saya pun gatal jugak , cepat2 g toilet cuci air paip mengalir pastu lap bagi kering . so far sy buat mcm ni okayy la . jgn time gatal kita pergi garu situ . nnt akan selalu gatal jea .

Hi. Saya haritu pun tibatiba gatal kemainn... takpenah pulak macam tu.. lepastu check dr.. dr bagi ubat insert candid B..keesokannya semua kotoran keputihan akan keluar.. pastu alhamdulillah terus ilang gatal..😊