Kemaluan gatal

Ibu² pernah kena tak masa mngdung kemaluan gatal..saya gatal pada kemaluan,nk kata keputihan bnyk klur..tak lh bnyk sngt..keputihan klur pekat mcm susu bau tu tak ada cuma tak tahu lah kenapa gatal kemaluan..sebab keputihan ke gatal tu

8 Balas

Saya pun selalu gatal tapi akan jadi bila lepas buang air takde tisu nk lap so pakai panties jd lembap. Kalau kering okay je. Saya mmg akan pakai pantyliner tukar setiap 4 jam. Haritu buat pap smear dgn doc kata keputihan byk warna putih tkde bau tu normal during pregnancy.

Mungkin sebab ada infection. Badan kita produce banyak estrogen time pregnant, biasa lah. Saya dulu beritahu doctor dan doctor buat pap smear test tengok ada infection jenis apa and bagi ubat yang sepatutnya. Jgn biar je sis kalau dah gatal tu ada la sebabnya.

kdg2 sbb ade jangkitan. boleh cuci bersih2, elakkan guna sabun. lps cuci lap kering. kena selalu tukar panties/pantyliner. kena make sure pubic hair sentiasa pendek/clean. kdg2 sbb pubic hair pon boleh jdi kegatalan.

tengah alami juga ni.. doc buat pap smear dan result ada jangkitan kuman kt keputihan tu.. doc bg antibiotic baru 3 hari on dan kputihan mkin kurang dh..tp gatal tu masih ada lgi🥹

Mesti cek ngan doktor ya sis. Jgn malu utk kastau dorang ur problem. Dey shud take some sample utk buat lab test sebelum bagi ubat masuk kemaluan..

ya. gatal area luar tu. tpi ada masa2 je. mmg kena trim pendek2. tk blh kering. geram betul time gatal tu

Yelah, saya skg rasa ni , sama juga macam awak, tak dak keputihan melampau, tak tahu kenapa jdi macam ni