cara melahirkan

nak tanya kat malaysia boleh guna cara waterbirth x bila nak melahirkan? tengok kat YouTube macam less pain je ? nervous saya sbb baby pertama org cakap lebih sakit

13 Balas

Hi. Just nak share pengalaman. Saya baru bersalin anak sulung 1/6/2020. Nak cerita kat orang pengalaman bersalin saya almost tak sakit takut orang tak percaya tapi itu la hakikatnya. Pain scale boleh kata almost 0/10. Tak amik epidural. Memang tak sakit tapi lebih kepada tak selesa sebenarnya sebab rasa dia sama je macam berak sembelit, kena teran sekuat hati. Masa baby dah keluar kepala sikit saya boleh bercakap dengan doktor lagi. Asbab doa dari orang lain juga alhamdulillah 😊 selain tu, masuk labor room bawa satu je. Bawa bertenang. Fikir yang bersalin tu tak sakit. Cuba je ye. Good luck. Semoga dimudahkan urusan 😁 baby saya lahir 39 minggu, berat 3.3kg. Lahir normal. Alhamdulillah. Yang penting, mind set 🤲🏻

4y ago

hebat 👍. moga saya seperti sis ye senang tpi mmg betul doa ramai org membantu. keadaan persekitaran pun sma asal x stress suda

Bagi sy masa bersalin sebenarnya tk sakit berbanding contraction... Apa pun lain org lain pengalaman... Sy bersalin 11 April 2020 baby first musim pkp suami tk boleh teman. Bersalin 37w awal 2minggu dri due date.. Sy bersalin tk sampai 10minit, siap minta doc air lagi masa teran tu sebab tekak kering sgt.. Hehe tk lama baby girl kelur dgn berat 3.26kg🥰 Mula2 risau juga sbb tk tau mcm mna teknik pernfasan/teran yg btl, tapi masa msuk LB tu automatik pandai.. hehe

4y ago

wow hebat.👍mungkin sbb tenaga xda tu yg dahaga . boleh terus minum air ke lepas bersalin.

Xde ape lah sis.bersalin normal je. In sha Allah boleh. Sy pon takot gila nk bersalin. Yela 1st time sy ni jenis penakot segala jenis kesakitan. Lagi2 kne cucuk. Tp percaya lah. Kita perempuan ni kuat dan tabah. 😁 Time contraction mai, sy baca zikir laa ila ha illa anta. Subhanaka inni kuntuminazholimin. Pegang besi katil. In sha Allah boleh tahan sakitnye. Bersalin kan, mmg ler sakit. Sy boleh, sis pon boleh 💪

4y ago

owh boleh tahan agaknya saya ni sis setakat ni accident patah tulang xnangis sakit tahan. cucuk or kena gigit ular pun xnangis . just nervous sbb xtau lagi sakit dia takut terkejut je 😂

Better kita ke hospital je. Sebab luar negara tu mmg ada medic team dia yg terlatih utk bersalin luar hospital. Kat Malaysia ni, banyak kes ibu meninggal lepas bersalin, anak mati masa bersalin sebab nak bersalin sendiri di rumah tanpa doktor yg terlatih. Sis boleh Google kat YouTube isu ni. Dr emelda pernah bincangkan

4y ago

ok noted. sni x popular lagi agaknya kan lagi2 takut nurse doctor nak buat 🙂

Tak kisah anak no berapa pun semua sakit sis 😅 Kena bersedia dari segi fizikal n mental insyallah dipermudahkan.. Sis kne banyak buat research pasal pernafasan, sebab tu yg sangat membantu time contraction dtng menyerang 😁

4y ago

Bila contraction dtng tarik nafas dalam2 melalui hidung n lepaskan melalui mulut.. Masa anak no1 n no2 memang blur sangat time tu, Alhamdulillah masa anak no3 sangat membantu Kite control rasa contraction tu.. Tpy sakit tetap sakit jgk la 😅

Bila tiba rasa. Nak bersalin tu serasa dah tak nak mengandung lagi tpi bila time baby dah keluar dah tengok muka dia comel ahh boleh lah tambah baby lagi 🤣🤣🤣 itu dalam otak sya ketika nak bersalin

4y ago

🤣 hahaha kira okla. saya kalut nah sbb baby first xtau sakit dia mcm mna. harap permudah kan lah

Takda, tak digalakkan. Boleh cari buku gentle birth tentang cara nak control minda separa sedar kita utk elak sakit yg kuat . Jgn salah cari guru ye, entah apa2 yg diajar nanti. Cari rujukan yg bertauliah..

4y ago

ye. kena hadap la sakit nya sakit accidents patah boleh tahan lagi xnangis 😂. ni beranak lom try lagi tu yg kalut. takut terkejut je

Bsalin xsakit sis yg skit contraction tu je .. even waterbirth skli pun sis ttp akan rasa contraction tu .. enjoy je sis heheheh even sakit tp kita bpeluang rasa smua tu

4y ago

owh hahahah nasib perempuan nah 😂 kena juga rasa.

Kalau hospital gov mmg xde waterbirth.. Kalau swasta rasanya ade,.. Kena search dlu hospital swasta y mn ade waterbirth.. Sy perna bca tp lupa nama hostipal tu

4y ago

owh xpe la normal je 😂 try untuk pengalaman sbb kalut nah xpernah beranak lagi takut terkejut mcm kawan saya 9 tahun xtambah anak terkejut sbb sakit

tak tahu laa sis , tapi biase nyee waterbirth tuh omputih jee yang buat .

4y ago

hehe ye sya tgok kat utube tu mcm less pain je. biasa la first time baby kan xtau sakit dia mcm mna 🤣. tanya kawan yg dah beranak bape tahap kesakitan dri first night. kawan cakap lagi teruk hahaha