Tido telentang bahaya tak??

Nak tanya kandungan 15weeks tak rasa gerakan baby lgi normal tak? masa scan 12weeks ok jer baby gerak2 dalam perut & dh nmpak heartbeat bby dan smalam saya tdo telentang 😥 tak sedar berapa lama dh tdo telentang sbab sdar2 jer pagi masih tdo dlam keadaan telentang. bhaya tak utk bayi? #ingintahu #seriusnanya

2 Balas

Normal je tak rasa gerakan baby masa 15w. Sbb baby kecik lg dan masih ada byk ruang dlm amniotic sac utk baby gerak. Mmg baby gerak tp kita tak rasa. Biasanya 20w keatas dh boleh rasa sikit. Itupun tak la rasa kuat sgt. Nanti dh 28w lagi kuat rasa sampai senak perut. Haha. Pasal tido terlentang, sebolehnya dlm 2nd trimester ni cuba belajar/sesuaikan diri utk tido mengiring sbb nanti dh masuk 3rd trimester dh tak boleh tido terlentang langsung. Bahaya utk mum sbb berat baby akan tekan saluran darah dkt tulang belakang. Cuba tido mengiring kiri/kanan dgn lapik bantal dkt belakang utk elak kita pusing tido terlentang. Boleh beli bantal U shape tu.

Sy kadang smpai nak bersalin tahu2 terlentang. Tapi kalau boleh elakkan la. Letak bantal blkg badan, so takde terlentang sangat