Buka buku pink

Hi! Nak tanya kalau saya scan dekat swasta tapi doc swasta tak boleh nak confirm edd lagi and kena repeat scan saya dah boleh ke ye untuk buka buku pink dekat kk? First time jadi saya taktau 🥲 Kena checkup di kk dulu ke untuk confirmkan pregnancy atau boleh terus walkin klinik ibu dan anak ke macam mana ye?

3 Balas

Hi. kebiasaan bila dah scan dekat swasta doctor sendiri akan bagitahu untuk buka buku pink. usia kandungan 6-12 minggu dah boleh buka buku dekat kk. sebelum saya buka buku pink. saya call sahaja, kemudian dapat tarikh appointment.

9mo ago

Baikk terima kasihhh ☺️

Bole je p kk trus sbb da scan kt klinik luar komfom yg sis memang ngandung, tp biasa klu sis da scan kt klinik swsta mesti thu bila edd sis? Mcm sy hr tu sbb sy sndiri tk ingt last period 😂 hmm

9mo ago

Sama kes macam saya hari tu. Ada beza juga dari tarikh last period. Masuk 8w terus gi kkia untuk buat app buku pink. Week 11 dah 1st check up 😉

scan kt swasta dlu. meaning bila scan dh nmpk janin & jantung kndungan, baru blh ke kk. sbb bila nk dptkn tarikh appt buka buku, usually kk akn minta gmbr scan tu dlu. baru depa bg tarikh.

9mo ago

Dah confirm pregnant tu. Dah boleh booking call kk untuk bt buku pink. Nanti kat kk dorg akan kira edd dr hari period dulu. Nanti mungkin doc akan scan awak sbb nak tau edd sebenar bila. Tayah bazir duit g swasta banyak kali 😅