MAKANAN PANTANG ANAK KUNING

Hello Hi nak tanya, kalau anak jaundice, boleh ke masakan tu letak sos tiram? Saya berpantang sendiri tak tahu boleh ke tidak. Sebab banyak benda tak boleh nak simply masuk kan dalam masakan untuk anak jaundice ni. Anyone ?

5 Balas

Hi mommy, should be okay kalau letak dlm kuantiti yg sikit untuk bagi rsa dlm msakan. Bab makanan ni xda msalah kalau awak xda alahan pda makanan laut. Plus baby jaundice ni tips dia senang ja, awak susukn dia stiap selang 2-3 jam, kejutkn dia kalau dia tido, supaya dia akan sntiasa berak dan kencing, jdi kuning dia akan turun dgn sndri. Kena brusaha sikit la ya mommy.

doctor pesan pd saya jgn makan masakkan yg mempunyai byk herba dan tumeric sewaktu pantang sbb tak mahu hangat utk bayi yg melalui kekuningan sehingga dia pulih. Kerap minum air ibu.

Makan sup2 ja..sbb nk anak cepat pulih kuning. Anak saya 4x saja cek. 159-128-113-86..berpantang la buat sementara waktu

Haritu nurse pesan kalau anak kuning jangan letak benda panas dalam masakan macam halia, lada hitam etc

Thank you ya semua 🙏💙