Sembelit, keras

Hi nak tanya, i pregnant 9weeks+ and harini kena sembelit teruk and dia suddenly teran macam nak terberanak tapi tak keluar keluar. Almost 30min dalam toilet. Tak bahaya ke dekat baby? Or patut ke saya pergi checkup nanti 🥹#ingintahu

16 Balas

sy sejenis makan buah. setiap hari jambu, buah oren, apple hijau merah. tp ttp jugak sembelit. sy perasan bila sy mkn pil iberet (2 kali sehari) sembelit semakin menjadi sampai buasir. sy cuba makan sebiji sehari, mmg dh kurang rasa sembelit tp masih ada.jumpa doktor dia bg ubat lawas berak. lactose. makan je mmg berak jd lawas. x keras mcm selalu.3 minggu cmtu buasir pon mengecut . tp tu lah dh makan sebiji je iberet hb drop pulak 11.3. huhuhu

9mo ago

awk kene inform nurse yg attend awk tu. nanti dia tukar ubat tmbh darah yg lain. ckp awk sembelit xkan nak tunggu buasir keluar. seksa oooo sy kene buasir baring duduk mengiring semua x kena. ade nurse kt tmpt kk sy tu siap dia kene follow up hospital sbb buasir dia dh besar. dia nk beranak normal tp mcm x boleh je kalau buasir keluar.

malam sebelum tido sis try mkn buah betik.. insyaallah pagi esok membuang elok..mcm sy la sembelit kdg xmmbuang sampai 6hari..sampai rasa badan sakit² asid bnyk.. sy lepas mkn nasi relax sat..sebelum tido mkn buah betik..pagi esok dah rasa nk membuang..saya amal yg tu jaa..betik wajib ada dlm peti sejuk masa pregnant ni😅

9mo ago

Ohhhh okay. Faham faham

kena banyakkan makan buah & sayur.. mcm saya amalkan supplement Sangobion Complete (replace ubat bnyk yg KK bagi) memang setiap pagi tak ada masalah membuang... sis masa pregnant kalau boleh kurangkan lama lama teran dlm toilet, takut buasir.. nti hujung hujung trimester sakit sangat walau bukan waktu membuang

9mo ago

Itulah. Dia sendiri yang meneran. Sebab kadang 3 hari tak membuang. Nanti saya cuba supplement awak hehe. Terima kasih

Sama lah. Masa awal pregnant kena sembelit teruk. Dah hujung2 pun still taknak keluar. Last2 saya korek sikit bg hujung dia tu kecik sikit. Dah keluar tu lega nk mam***😂 nasib baik kena skali tu jer. 😂

9mo ago

Yeeeee! Tapi sakit dia yaAllah. 😭

sy pon sembelit jgk sis skrg dh 9w. lama jgk dlm bilik air. sy pegi klnik dr bg ubt sembelit. tp dia sarankn sy byk mkn buah2 dan mnum byk air n mkn syur. xblh brgntung dkt ubt yg dia bg je.

9mo ago

Ohhh faham. Okay kena banyak makan buah ni 😅

saya pun sembelit sejak mkn ubt doc bagi, tpi dh ckp dgn nurse kata mmg normal . kne banyyakkn mkn sayur hijau & buah2, nak menangis rasa kena sembelit 🥲 wlpn dh mkn buah dan sayur.

9mo ago

Betul. Rasa risau pun ada.

banyakkan minum air dengan buah ya. macam saya lepas makan buah oren banyak² alhamdulillah okay. nurse bgtau X bahaya untuk baby, tp kalau awal² dah sembelit, susah nanti 🥺

9mo ago

Ye susah sangat. Rasa perit betul nak membuang. Terima kasih 🥰

Makan buah oren & mangga. Minum air banyakkkk. InsyaAllah boleh membuang. Makan betik dgn sy tak menjadi. Kena oren & mangga jgk. Dan banyakkan sayur hijau

9mo ago

Saya cubaaa! Terima kasih ❤️🫶🏻

Mkn pisng sis untuk elak smblit..saya kerap mkn buah klau bpe hri tk mmbuang😅. Jgn trllu krap ye lbihkn buah setiap mse inshaAllah tk smblit nnti.

9mo ago

Baikkkk. Saya cuba 🥹 terima kasih ♥️❤️

saya pernah lalui juga, sembelit teruk, saya minum air suam banyak banyak kemudian baru dpt keluar. kalau still takleh juga, awak kene gi klinik

9mo ago

Baik. Saya cuba. 🥹 terima kasihhhh