Bersihkan payudara ketika hamil

Nak tanya. Haritu saya pergi berurut. Bidan cakap seeloknya kene bersihkan payudara keliling puting masa start 7 bulan dgn menggunakan kapas dan minyak baby or apa2 minyak yg safe for pregnancy. Ada sesiapa tau ke?

8 Balas

ye kena bersihkan puting sbb ada kulit mati kat puting tu disebabkan aerola kita dah besar dan bertukar warna sebab hormon. Ni nurse cakap dgn saya masa sesi briefing tentang penyusuan. Bersihkan dgn lembut ya. Saya gunakan air biasa masa mandi dan guna kain basahan. Bila rajin guna minyak kelapa dara. masa mandi, kadang2 siap berus guna berus gigi lembut tu. hehe. Jangan guna berus gigi yg sedang kita guna 😂 Khaskan lah satu berus gigi untuk buat dry brushing kat puting. 😁 Dah tak kehitaman sangat dah puting. Nampak dah pink celah2 kulit puting tu sikit2.

sy bersihkan masa mandi, sbb kulit masa tu paling lembut jd senang nk sental. kalau x buang nnti berkeladak. betul la tu ckp bidan kena rajin bersihkan kawasan puting & areola. hujung trimester kedua sy dh mulakan

Ye kene bersihkan sekitar areola tu. Kakak saya nurse pn ada bagitau. Kesian kt baby kadang tu habis hitam mulut baby masa menyusu sebab mak nye tak bersihkan dulu sebelum bersalin.

ye btul , kena rajin bersihkan sbb premilk / colostrum yg keluar sblm bersalin nnt jd kerak2 . x best . biasa bersihkan masa mandi .

betul2 seminggu 1 kali saya buat.. masa saya first buat terkejut saya hitam ja cm daki

haah kne rjin godek..hihi..sy sblm prgnt da buat mcm tu ..mcm da jd rutin ms mdi..

Sebab berdaki kot, nanti baby nak menyusu tak selesa

ya