Muntah2 8 weeks

Nak tanya. First trimester ni sy takleh makan mcm biasa. Makan je muntah makan je muntah. Sampai kosong betul perut. Apapun takleh telan. Kalau kita ke kk utk mintak drip agak2 kk layan tak ?? #firstbaby #pleasehelp

10 Balas

Sye muntah muntah sampai tekak luka, so kira kalau muntah mesti ada darah skit keluar. Mmg makan je muntah, nasib pegnant anak 1st xde laa terasa sangat boleh tdo je. Sye byk makan tembikai je, and setiap kali makan sye muntah je, tu la routine 1st trimester. Saya layan kan je muntah tu nasib baik semangat saya kuat. Oh sye 3 kali pregnant semua muntah muntah sampai bersalin ye. Cuba laa cari alternative kalau nk drip pon boleh tapi bahaya hospital lagi time time covid ni.

Sama macam saya, 1st trimester muntah2.. at first saya makan ubat tahan muntah tp sama juga. then pergi kk untuk buat buku pink and cek air kencing mmg kencing kotor sbb banyak muntah & dehydrated. so pergi je kk, if memerlukan mmg warded terus and kena drip 😂. atau pergi emergency kalau muntah2 berterusan. nanti akan drip few bottle then boleh balik. ini pengalaman i lah.

3y ago

muntah2 ni normal, tp kalau telan air masak, buah semua tu tak jalan. itu tak normal. sbb ada 1 condition "alahan teruk a.k.a hyperemesis gravidarum" mmg kita sendiri pun tak boleh kawal. paksa lah makan minum macam mana mmg muntah balik.

Rasa mcm depa xkan layan..😅 melainkan puan dh lunyai a.k.a lembik sbb asyek muntah2 dan xleh mkn lgsg.. sebaiknya puan cuba semua jenis mknan, akan ade yg boleh lalu kot tekak smpai ke perut tu.. cubalah slow2 ye puan.. 😊

Sama macam saya 1st trimester asal mkn muntah2 je, Alhamdulillah bila dh smster ke 2 nie alhan semua tu dh xde,mkan pun dh ok,tpi asal siang pas minum obat yg doc bgi tu mesti sy tdo je,

Makan buah sis. Takpuj pergi klinik, minta ubat tahan muntah. Sy dulu anak first teruk juga alahan awal2 lepas mkn ubat tahan muntah baru boleh telan makanan mcm biasa.

cube sis iktiar jus mamariam.. bgus sngat.. Alhmdulillah sy pregnant tkdaa alahan lgsung sis.. nafsu makan pun adaa je.. tiap jam lapar sis

klu muntah tapi masih rasa larat tak perlu pergi diorg bg ubat tahan muntah je. lain laa klu betul rasa tak larat rasa haus.

Sy 8 week pergi klinik swasta. Dia akan cek tekanan darah. Kalau tak ok dia drip air terus. Kena rm300

nrmal sis alahn mmg cm2..smge dpmdhkan ye

Pksa diri makan