Pump susu lepas directfeed.

Nak tanya contoh jam 6 kita pump susu then direct feed baby, perlu ke pump lagi utk kosongkan breast? Then lps tu berapa lama gap dia utk pump next session? #ingintahu #bantujawab

4 Balas

pam/marmet hanya bila sis rasa breast tak betul² kosong je lepas df baby. kalau baby biasa minum sebelah je, sebelah lagi sis boleh pam masa sedang/lepas susukan baby. next session bergantung pada jadual penyusuan baby. kalau baby jenis tido lama dan sis bukanlah bg dream feed (bg susu masa baby tido sebelum baby bangun nangis nak susu), sis boleh je pam sekali atau buat power pumping waktu ni. jadual pam ni sis je yg boleh tentukan. tak kisah la in between tu df baby ke, atau pun pagi pam petang ke malam tu df. yang penting jarak masa utk kosongkan breast 2-3 jam

serasa saya tak perlu pam dah, sebab baby hisap lagi berkesan untuk kosongkan breast dari guna pam susu. gap tu saya tak sure, tunggu yg lain jawab ya. tapi rule of thumb dia kalau pumping, gap 2-3 jam kena jaga jangan lebih. kalau baby ada sekali, fokus direct. kalau pam untuk buat stok selalunya tandem pumping, sebelah pam sebelah direct baby. maybe depends on sebab apa sis pam in the first place?

breast takkan kosong..

5311248