Boleh ke intercourse in the early pregnancy??

Nak tanya.. boleh ke kalau kandungan berusia 6-8 minggu, berhubungan dengan husband? Saya ada dengar, kne puasa sampai 16 weeks . Tapi ada yg cakap boleh je.. #ingintahu

22 Balas

Awak, the real advice is tanya doktor awak sendiri. Setiap ibu mengandung kondisinya tak sama. Ada yang dinasihatkan untuk tidak bersama sepanjang mengandung. Ada yang dinasihatkan untuk elakkan bersama pada awal trimester. Ada yang tiada masalah untuk bersama sepanjang kehamilan. Jadi tanya doktor awak ya. Doktor yang akan buat pemeriksaan lanjut.

5mo ago

Ya setuju 😊 apa2 kena tanya doc sendiri sebab dia lagi arif bab kandungan kita

ikut tuan punya badan sis😊 pengalaman sa anak 5 saya tak ada puasa kan suami bila preggy.. bila bersama dgn suami saya doakan dalam hati.. Ya Allah kuatkanlah rahim ku... so tawakkal sma Allah tu byk😊tp rahim perempuan x sma...jd susah nak comment lebih2... 😊

Pada saya haritu early prenancy taram je slow2. Kadang seminggu 2-3x. Alhamdulillah ok je. Naik 2nd trimester, vaginal discharge mcm yis basi & smelly tu byk sgt. Dah x bersama even pakai condom pun rasa kesian kat suami. Takpe ikut ketahanan diri

3mo ago

Haahhh bukan mcm keputihan tp mmg keputihan hahaha

Ikut pada individu sis. Selalunya tak digalakan. Mcm saya jenis pregnancy bleeding. Doc mmg nasihatkan supaya tdk bersama dlu. Sbb jenis awl pregnancy kne bedrest ni byk kne jaga. Ada org jenis ok. Ok ja. Jujurnya utk saya tidak dan saya fobia😄

Saya awal mengandung lagi kuat seks. Boleh kata nak setiap hari dan masa tu tak tau kata mengandung sampai dkt 3 bulan baru tau mengandung sbb dalam tempoh pregnant tu dtg bln tp sikit2 saja. Syukur Alhamdullillah semua ok tak ada apa pun

Boleh je sis asalkan kandungan kuat tp jgn lasak² sgt sbb 6-8w tu kandungan masih fragile. Blm betul² kuat lg. Tapi mcm sy masa awal² dulu sy tak bersama sbb mmg dari awal lekat sy kua spotting.

kalau tak ada simptom ancaman keguguran, mcm spotting atau cramp teruk. dan tak ada sejarah keguguran awal kehamilan juga, boleh sis. cuma start slow and gently. then monitor lepas tu kalau ada simptom2. kalau tak ada, boleh teruskan.

9weeks saya dah start bersama. Mula2 tkut jugak sbb bleeding tp 8weeks tu dah scan dan nampak baby akft. Lpas bersama check balik ad bleeding ke x alhmdulillah so far ok. Tp atas sis jugak sebenrnya klu rsau dan tkut elakkn ❤️

Boleh jer. Tapi saya dah serik sebab pernah keguguran🥲masetu keluar spotting coklat lpas bersama dgn suami. 2minggu jgk turun darah.pastu mengandung balik slps 2bulan. Memang tunggu kandungan 4bulan keatas baru bersama balik

better consult your doctor...intercourse in the early pregnancy depends on ...Ada yg boleh..Ada yg tak boleh..MCM sy..doktor BG je..Ada kawan sy xboleh..sbb berisiko..(doktor yg Sama)