Folic acid

Nak tanya, boleh ke ibu mengandung makan ubat ni?? #ingintahu

Folic acid
30 Balas

Hai sis, kena tanya doktor dulu. Bukan ke klinik akan bagi ubat bila dh buka buku pink? Tak makan folic acid sebelum buka buku pun takpe sbb doktor mmg tak bagi pun masa disahkan hamil sbb bila dh buka buku nanti kita kena makan setiap hari. Tak semua ubat sama fungsi. Sebelum beli kena tanya. Iberet folic 500 saya pernah tanya farmasi, dia kata utk moms yg HB low. So if HB tak low/tak tahu/doktor tak beritahu HB sis low better jgn mkn sbb saraf kita boleh rosak jika terlebih dos. If nak mkn folic acid better ambil yg 400mcg shj. If HB low dh buka buku nanti klinik akan beri ubat so jgn risau.

HB sy tak pernah low dari awal buka buku.. tapi sy ada alahan teruk, so klinik swasta suggest sy stop makan acid folic biasa dan ambil iberet, then bila KK tanya makan apa sekarang sy jawab iberet. Doc dan nurse tak ada suruh stop pun, so sy continue makan sampai sekarang

iberet bagus utk ibu2 yg ada low HB. saya mula makan ni semasa 5 bln sebab HB 10.4. seblm tu makan vitamin yg klinik bagi tapi HB x jugak naik. Skrg dah maintain naik HB, menghitung hari je nak bersalin 😁

Boleh sis.. Sy pun makan ubat ni atas nasihat doktor.. Sy x boleh masuk dgn zincofer, muntah je slalu.. Makan iberet ok sikit alhamdulilah

boleh sgt..sy mkn dri 3bln sblum pregnant..sekarang dh 9bln,masih mkn..hb pun sntiasa cantik..13-14..doktor pun cakap iberet folic elok

Apa apa pun puan rujuk kepada doktor pakar sebelum Kita nak consume. kebiasaan ubat ni untuk mom yg tekanan darah terlampau rendah.

blh,, sy skrg amalkan iberet ni .. anak first dlu pun makan Iberet jgk... iberet ni bagus utk ibu'2 yg ada masalah HB low

saya makan iberet ni la dr hari pertama taw preggy sampai skrg 6 bulan .alhamdulillah serasi dgn badan ..hb ok sgt

Boleh. Sy pun makan ni dari 4w smpai skg dah 30w. Hb pun cantik. Doktor suruh continue ja sampai bersalin.

okie.. sy mkn ubt nie waktu 26 week.. sblm zincofer.. tp tak berjaye sebab hb drop n drop lagi