Cukur rambut

Hi nak tanya bayi saya dah 2bulan tp belum cukur rambut lg. Masa lahir rambut dia mmg lebat. Masa dia umur 10hari nk cukur tp atok dia xbg suruh buat masa majlis aqiqah tp mana la kita ada duit nk buat dlm masa terdekat ni. Last2 asik tertangguh dah masuk 2bln baby girl. Kwn sebaya lain semua dah tumbuh rambut baru yg dia ni pulak baru nk botak. Xapa ke kalau kita xcukur rambut baby? Oh lg satu kt kepala baby mcm ada kelemumur tu rasa mcm nk cukur jugak. Atau ada tips tak hilangkan kelemumur baby? Thank you #firstmom #pleasehelp

17 Balas

Hai. Sebaiknya cukurkan rambut baby. Anak saya pun terpaksa lambat sedikit potong. Takpa boleh cuba guna minyak rambut tropika. Selawatkan moga lebat balik

Sy anak 2 bulan baru cukur rambut sbbnya kepala baby ada benjolan mcm cecair... dh surut baru cukur..nk menunggu akikah bru cukup tak berapa nk hado sgt..

Yg mcm kelemumur tuu lapkan kepala bby dgn kain basah pastu sikat buang..atau lepas mndi bleh sikat..jgn buat mase kepala kering tkut bby sakit..

sis blh gunakn sikat rambut baby selepas mandikan bayi untuk hilangkn kelemumur Dan kerak kepala. sikat perlahan ya sis

Untuk kebersihan, seeloknya cukur.

lebih baik cukur.. itu yg nabi ajar..

xcukur pun xpe..