Ikan keli untuk ibu mengandung

Nak tanya baru2 pregnant boleh ke makan ikan keli?sebab teringin nak makan ikan keli berlado..

18 Balas

Hehe, ni pengalaman saya, sya pngemar ikan keli, sejak prgannt smpai sya dh bersalin hsbnd x bagi lgsung makan sbb dia kata ikan tu toksik banyak. So mmg x makan, sbb masa tau prgnant hri tu sya bnyak berhati2 sbb sya dua kali gugur berulang, so bnyak suami jaga prmakanan, tapi skrg dh bersalin anak sya dh 4 bln, yg boleh makan sy makan, klaau ikan keli smpai skrg x berani, n suami x bgi makan jgk. hehe msa prgannt nsb la tak teringin, tidak ke. hehe

Boleh jer sis sebab tu jenis ikan air tawar kan ? Yg x digalakkan makan adalah ikan yg berada d lautan dlm & besar like sotong kurita & lain² yg jenis tinggal d lautan dalam sebab ia ada merkuri/toksik kalau x silap. Boleh Google & tolong betulkan kalau sy salah ya ??

Boleh je.. bukannya awak nk makan setiap kali meal kan? Pastikan fully cooked.. Setiap makanan yg kita makan kena ada limit dia.. mil sy bukak kedai lele penyet,dri awal pregnancy mmg makan ikan tu ja yg lalu.. sedap sis.. makan buat raso raso takpa..

boleh je awak. selagi awak mmg xde alergik dgn makanan. jangan makan makanan yg half cook ataupon mentah. pastikan fully cooked. makan la berpada2 😊✌️

boleh je saya tgok dlm apps ni keli boleh.senarai mknn boleh mkn ibu mngndug. saya pun suka mkn keli. goreng. keli Lele penyet sedap .kdg2 xmasak order tu

Boleh sis, In Shaa Allah. Sy masa first trimester tokleh makan apa, ni je lah lauknya - Nasi putih n keli balado 🤭 Alhamdulillah dah 5 bulan.

saya makan ok je awak awal pregnant lak tu. Alhamdulillah baby ok lagipun bukan makan banyak sekor je

bole je, janji full cook . sbb saya pun suka makan ikan keli, time preg. dulu pun duk makan juga.

asalkan basuh bersih dan tiada alahan rasanya okay sis. Sy pun suka sgt mkn ikan keli sy mkn je

Boleh je sis. Buat hilang teringin tu. Nanti teringat-ingat lak bila tak makan. 😊