Pregnant 14weeks

Hi mummy’s , betul ke awal2 pregnant ni tak boleh mkn ikan keli ? Saya betul2 teringin nak mkn tapi tgk kat tiktok lepastu tnya kawan2 ramai yang kata takboleh mkn sebab ikan keli bisa 🥺 saya mengidam nk makan ikan keli berlado 😢 #firstmom #bantusharing

8 Balas

Makan jelah. Org2 kat tiktok tu ada tunjuk kajian/ fakta dpd dr ke tak? Kalau takde, mkn ja. Takde mslh pun mkn keli. Tak pernah lagi dgr dr pakar ckp keli tu bahaya blh menyebabkan keguguran/ kerosakan janin. Apa you nk makan, mkn je. Tp berpada2

yeke x boleh? sy first trimester dulu kuat makan keli Alhamdulillah okay je. 1st pregnancy dulu pun sama sbb kita mmg hantu ikan keli. Kalau x lalu mkn, tp keli mesti lalu

Saya tiap minggu makan keli sampai bersalin. Bersalin awal lagi tuh 😆 Anak pun comel sihat. Ini saya lah. Apa kata awak tanya doktor. Doktor lebih arif dari tiktokerzz

Kalau ikut guideline food listing dlm app Asianparent parent ni boleh je mkn sis. Nah screenshot dari sy...

Sya mengidam hari hari makan keli penyet , Alhamdulillah takde pape sis.

sebelum bersalin xde masalah...lepas bersalin ye la kot...😅

mak saya smpai mrh nk ikotkan snggt x boleh skrg nie 😅

Ikan keli boleh makan sis. Boleh check dalam TAP ni juga.