Checkup baby newborn

Nak tanya baby kena checkup ea bila dah cukup sebulan ? Sorry saya first mom

8 Balas

Tak pasti kalau private tapi kalau KK, check up sebulan tu utk baby & mommy. Mommy untuk cek jahitan, tgk rahim dah kecut ke belum, HB & urine. Baby dia akan cek berat, tinggi, ukur lilit kepala, response baby dekat cahaya, and few things lagi yg doc check. Biasa nurse akan bagi date appointment time lawatan rumah lepas bersalin tu.

Kat tempat saya yes doctor bagi tarikh appointment checkup masa dia sebulan. Ni klau private la after 1 month tu ade appointment for mamy and baby. Baby tengo paediatrician /pakar kanak2, meanwhile mamy tengo o&g (doctor yg sambut kelahiran haritu)

Dalam buku KK anak ada panduan jadual temujanji baby boleh refer dalam tu 🫶🏻

aah kena checkup sebulan sbb nak tgk berat tnggi n ukur lilit kepala baby

kat tempat saya ibu & baby kena checkup 1 bulan & jumpa doktor

Tempat saya appointment baby genap sebulan dia lahir

tmpt sya misi bgi date check up sebulan.

Aah utk timbang ukur smua