Cuti Bersalin

Hi. Nak tanya. Ada yang dapat cuti bersalin 60 hari ada 90 hari. Yang 90 hari tu kerja kerajaan je ke? Saya swasta, dapat 60 hari.

13 Balas

Sy lagi la... last resign tmpat lama 15.3.. sbb 20.3 nk masuk tmpat baru.. tup2. Pkp... da extend sampai skrg blom start kje lagi. Ni plak baru sbln pregnant.. bby pkp.. tak taw la.. bole masuk kje ke tak ni.. dowang still amik tak sy yg da pregnant ni...

Iye sis..gomen je dpt 90 hari..sy swasta 60 hari cuti bersalin..Ada gak swasta dh guna 90 hari..mcm mmbr sy dia kije bank Hong Leong..dia dpt cuti 90 hari..sbb kerajaan lom kuatkuasa utk swasta cuti 90 hari..now dh bertukar gomen lak..

Sy kerja swasta. Dapat 60 hari.. bersalin bulan 1, patut masuk 16/3.. kerja 2 hari, tiba2 pkp.. sambung cuti bersalin sampai bulan 5.. 12/5 baru start balik kerja.. kiranya dapat 4 bulan cuti bersalin la.. 😅😅

4y ago

Kalau non-essential service boleh la ye sambung cuti bersalin. Bestnya 😂

Dah ada dah utk swasta 90hari tapi ada terms n condition.. Not sure apa terms.. Gov yurp.. Ada pilihan 60 atau 90 hari..biasa ibu yg planning nak anak 3 org shj mmg ambil 90hari.. Hihihi..

Sye dapat 60 hari je sbb swasta tapi disbbkan lagi 2 minggu nak masok keje pastu tiba2 ada pkp terus sis dpt cuti extra sebulan 😂 so kira 3 bulan cuti. Hahahaha

Swasta mmg standard 60 hari je. Kerajaan betul 90 hari. Ade certain company swasta pon bagi 90 hari jugak.. Nak tak nak ikut saje polisi company kita.

Company sy swasta.. cuti bersalin 6 bulan... blh extend ke 12 bulan, tapi lagi extra 6 bulan tu unpaid leave...

4y ago

Wah first time saya dengar ada maternity leave sampai setengah tahun 👏🏻👍🏻

Sy swasta 60 hari.. Tp ni pn seram sbb musim pkp ni confirm bos bebel kena bayo tp xkeje 😅😂

4y ago

Nak buat cemana arahan kerajaan haha

Sy swasta 90 hari.. depends atas company masing2.

Sya swasta 60 hri jga