Tanya pasal vaksin

Nak tanya, ada tak mom² kat sini yg pregnant trimester 1 dah kena vaksin????saya 19/8 ni vaksin untuk dose 1.sekarang saya baru masuk 6minggu 6hari. risau juga ni...#firstbaby #ingintahu

3 Balas

Skrg ada guideline terbaru seawal 12 minggu boleh vaksin sbb ada kajian yg mengatakan vaksin bkn penyebab keguguran. Tp utk kandungan sebelum 12 minggu boleh dpt nasihat doktor dulu. Skrg doktor lebih galakkan vaksin masa trimester pertama sbb risiko kena covid (antibodi plg lemah) bila dh masuk trimester kedua dan ketiga.

3y ago

ok..tq info nya sis🤗

saya dah dpt dose satu sebelum pregnant, nie dose kedua saya tunda dulu sampai kandungan 14 weeks. Apa apa tanya dkt tempat terima vaksin nanti, maklum kan awak mengandung 6 weeks 🙂

3y ago

Ada guideline terbaru seawal 12 weeks pun dh boleh vaksin, nanti consult dgn doktor dulu sbb yg 14-33w tu dah tk valid 😊 mmg doktor ramai sarankan yg pregnant utk dapatkan vaksin seawal yg boleh