Bersalin c-sec

Hi, nak tanya ada ke yang bersalin secara csec di sini?? Boleh share experience tak? Saya bersalin csec 36w2d baby songsang. Lepas bersalin perut saya sakit sangat. Incision area clean, tak sakit tp kulit area perut tu mcm purple2 and berkematu(mcm stretch mark) sakit. Nak tidur pon tak boleh baring. Kene duduk. Kalau tak, tak boleh bangun, kene angkat. Kalau boleh share pengalaman selepas bersalin csec supaya saya tak rasa down sangat. 🫠#ingintahu #bantusharing

3 Balas

Anak saya yang sebelum ni csec. Masa anak 1st tu, mula2 perut warna gelap sikit & berkematu jugak lepas bersalin. Tapi lama2 dia makin normal, cuma stretch mark tu ada lagi..warna cerah sikit. Bab bangun memang susah sikit mula2.. nak kena senget2, slow..baru boleh bangun. Saya ambil jelly gamat masa anak 2nd. Rasa macam cepat elok. Luka pon nampak cantik. (Masa anak 1st saya amik pati haruan, pastu luka tu mengelembung. Huhu)

normal laa tu . saya mase anak pertama pon mcm tu . ceaser 38week . perut memang berkematu n kulit gelap . tapi makin lame akn ok semula . bab sakit tu jngn ckp laa memang akn sakit kalau nk bangon dari baring tu . kne slow2 laa . kalau boleh mintak tlg suami ke . jngn fikir sngt ok . semua tu normal tapi dlm berape minggu mcm tu dh ok . ni saya anak kedua nnt ceaser lagi sekali 7/10 ni . 37week 2day .

Hi sy 1st mom emergency csec 41w. Alhamdulillah sepanjang lps bsalin & pantang sy baik2 saja cuma ada jahitan terbuka sikit sbb lasak sgt. Skrg hmpir 4 bulan bsalin, kdg2 rasa ngilu dkt tmpt operate, kdg2 rse mcm menyucuk dkt area yg ada strech mark (ats sikit dari tmpt operate). Mungkin sy byk bgerak (work purpose) then uruskan bby tu yg buatkan sakit ngilu tu dtg.