37minggu boleh bersalin

hi..nak tanya, 37minggu dah boleh bersalin ke kalau kata takda apa2x masalah sepanjang pregnant?, kira 37minggu dah mmg kena get ready la kan?, maaf, saya first time nak jadi mak, so blur2x lagi.. tapi nak sangat dia keluar 37minggu sbb time tuh dah matang dah kan.. tapi nak tau kalau mcm tuh boleh ke tak bersalin..

15 Balas

Yaa . Get ready semua beg dlm kereta siap2 , buku pink letak dlm satu beg mudah amik nak bawa nanti . Setengah cakap baby sulung ni ada yg cepat keluar ada yg lambat . Saya 38weeks baru bersalin . Bergantung la pada diri ibu dan anak , kalau belum tiba waktu bersalin . Pujuk baby cepat keluar , doa banyak . Buat senaman , berjalan pusing padang (cepat lagi bukaan) Maybe keluar awal InsyaaAllah . Alert dgn tanda bersalin ya .

Tempoh bersalin yg matang antara 37-40 minggu. So ready jela xkeluar masa 37w mgkin keluar minggu berikutnya. Sis req utk operate ke yg nak sgt dia keluar masa 37w? Kenapa xnak masa 38 ke 39 minggu ke. Tnya je. Kita boleh la nak2 tapi dia akan keluar bila sampai masanya.

sy bersalin 34minggu 5hari.. pengalaman anak pertama.. baby x sabar nak keluar awal time raya puasa haritu.. nasib baik barang2 semua dah standby awal dalam kereta..☺️

37w bby dh matang sy anak pertama bersalin 37w 36w tu semua dh siap2 beg2 bby dgn ibu siap dalam Keta kira skit trus g hspital😅😅😅

saya anak 1st bersalin waktu 37w 3hari🤣 ni tunggu anak kedua due november ni. entah awal ke lambat nak keluar 🤣

saya pun dh 37 minggu 3 hari blm rasa tanda² lgi ...doktor tggu 40 minggu bru serah diri jee ..kalo x ada tanda2 ...

ya dah matang dah boleh bsalin bila2 masa je. buat exercise kupu2, squat banyak kali, bersama suami dgn kerap.

sy 39weeks anak first smpai skrng xkuar2 lg 19/8 due date sy.. sy minta doa ibu2 semoga sy cpt bersalin ya

mmg kena get ready dh tu.sy dlu ank pertama 36w..mujur brg2 smua dh ready siap2 dlm bonet kreta😁.

ya.. 37 minggu dh matang.. bag & benda yg penting buh dlm kereta siap² tau..

2y ago

seluk mmang tetap kena sebelum bersalin & selepas bersalin.. sy benci kena seluk selepas bersalin.. yelh kan dijahit bawah tu dgn luka besar koyak bnyk 😭 😁