ingin tau

nak tanya, 1- kebiasaan untuk baby first, ape kelengkapan yg penting perlu d beli, termasuk untuk si ibu ? dan berapa ya budget untuk itu ? 2- jika bersalin d hospital kerajaan, berapa perlu d sedia kn ? anggaran ? 3- camne procedure untuk bersalin hospital kerajaan, means untuk booking atau apa2 ? harap ade yg bantu ya, walau boleh google tapi nak tau experience mommies, maaf, tqia ~

2 Balas

Hi sis, 1. Dpd pengalaman sy, baby penting ada diaper, baju utk mlm n siang wet tissue / cotton ball, toiletries, nappy rash cream, myk panas bby booties n mittens, towel, baby bath tub, tilam + bantal, barut n kain napkin. Utk ibu maternity pad, bengkung/girdle, myk pns, ubat2 mkn ibu, stokin n kain batik 2. Xde pengalaman bersalin di GH 3. Setahu sy xperlu booking apa2, jika sakit nk bersalin terus ke bahagian emergency shj

4y ago

much thanks mommy 💕

1. Boleh google list untuk baby dan ibu. Dan ubah suai ikut mana puan rasa perlu. Tak perlu ikut sebijik2 2. Anggaran klu normal bawah rm100. Klu czer tak pasti, mungkin mahal sikit je rasanya. Tak banyak beza sgt. 3. Tak perlu booking. Terus ke hosp dan bwk bku pink bila dah ada tanda

4y ago

much thanks mommy 💕 😊