38 weeks

nak mkan apa yer untuk mempercepatkan bukaan ?

9 Balas

masa saya mula sakit gi hospital doc kata buka 2cm. saya minta nak balik sebab saya bersalin private. balik tu saya gi mall jalan2 walaupun tengah sakit. saya tak mampu nak cangkung sebab sakit kat celah ni. huhu. lepas pecah air bukaan baru 3cm. nurse yg ada dgn saya suruh saya gelekkan pinggul macam main hullahoop. pastu sakit makin kuat. saya gagahkan diri untuk naik turun tangga. dua2 cara ni dia kata tu untuk bagi baby turun cepat. alhamdulillah sejam lepas tu bersalin. dengar macam laju je bukaan. tapi sebenarnya saya sakit 30jam. dari 4hb 11am. 6pm saya gi hospital doc kata buka 2cm. 5hb 7am saya gi balik hospital sebab rasa sakit macam kuat sikit. bukaan masih 2cm tapi dah warded dah. dalam ward saya berjalan je. duduk and baring kejap2 sebab kalau saya duduk saya rasa mcm kuat sgt sakit tu. kalau berdiri mcm boleh control and focus pernafasan. 3:30pm turun air. 4:38pm bersalin.

4y ago

lupa nak bagitau, sebelum pecah ketuban, saya turun darah dulu.

Banyakkan berjalan, cangkung kalau mampu. Sy time rasa contraction tu sy cuci toilet, dapur, lap lantai. Sbb sy pjj...xboleh nk apply kaedah bersama asben tu.huhu... Time solat sujud lama2.moga dipermudahkan urusan sis

yaa.. tpi ada kuar tanda .. darah.. tpi dah pi hospital. doktor suruh blik..

Bykkan berjalan sis n kerapkan bersama Suami .lagi cepat bukaan buka

Bayak kan berjalan sis.. senaman kecil Mana yg mampu...jgn paksa

Cuba sis makan kurma insyaalah cepat permukaan

Banyakkan berjalan sis. G la aeon ke ape ke 😁

4y ago

Betul tu 😆 sama la kite

Berjalan buat jalan itik pun boleh

Banyakkan berjalan sis