Dah ovulasi ke belum ya?

Nak minta pendapat/pandangan ttg chart ovulasi saya Saya straight buat OPK dari CD11 sampai CD21 iaitu harini. Bacaan paling tinggi saya pada CD18 (0.35) Start harini bacaan tersebut menurun. Saya first time buat OPK ni selepas mc bulan 6 lalu. Ini period saya yang 1st selepas mc tu. Boleh terjadi ke bacaan OPK turun naik sebelum jumpa bacaan OPK yang betul2 positif? #ingintahu

Dah ovulasi ke belum ya?
8 Balas

maaf sis nk tnya period u regular tk? saya nk shre pengalaman. awal kawen hritu 11/2022. saya tkpndai pon pkai opk ni n tkpernah ada double line walaupon samar. so saya rasa opk saya tu tkbtul atau saya salah guna. smpai la saya mengandung walaupon opk sentiasa stu line. bulan 2 hritu mengandung, bulan 5gugur. bulan 6 truskn opk, still sma. lgipon mmng pkai opk yg sma sbb bli bnyk kn. n bulan 7 saya period n kira sndri waktu subur. saya tkbersma suami lpas period selama 2minggu. msok minggu ke 3 saya bersama suami 2hri, stop 1hri, smbung bersama 2hri dlm msa seminggu tu saya bersama lebih kerap. sebbnya sebelom ni saya bersama selang sehari. alhmdulillah bulan 7 hritu last period saya. kdng kdng opk ni pening. lgi lgi bila pkai app sbb lighting tksma hri hri

9mo ago

so untuk bulan 6-7-8 mcm mna?klau tk ontime pon awak kira circle 3bulan ni brapa hri. so awak kerap bersama wktu strt cd 14 smpai cd23 ke. try kira dulu. awak buka tt type cara kira wktu subur. klau tk ontime pon doc ada ajar cara kira wktu subur dngn 3bulan period. ada cara kt situ saya kurang ingt. tpi saya mmng guna tipss tu sbb susah nk cri waktu subur saya. saya jenih yg kering jaa su lendir telur putih tu susah jmpa

Nampak yang ni semua negatif sis. Bacaan turun naik tu tak penting pun sebenarnya. Saya dulu ttc guna opk pun tak ada guna apa2 apps. Kejap line samar kejap line terang sikit tapi selagi line belum sama terang atau t line tak lebih terang dari c line, maksudnya belum positif lah tu. Buat opk ni memang kena banyak bersabar lagi2 irregular period. Saya cycle day sampai 50 hari pun gigih lahai ber opk tiap hari dulu. 🥹 Semoga sis terus sabar dan jangan putus asa 🫶🏻

pengalaman sy buat opk 3 tahun lalu...sy buat 3 kali sehari. 8pagi, 2ptg, 8mlm...setiap hari jam yg sama...sampai la sy dpt har subur sy pada cd20, jam 2 ptg...hari sma pada jam 8pagi line opk sy pudar, mcm tu jga jam8 mlm, line pudar... sy terfikir buat opk 3 kali sehari bila sy x jumpa line terang selama 2 bulan buat opk. bulan seterusnya sy terus buat 3 kali sehari..dpt line terang jam 2 ptg tu, BD dan terus sangkut. hihihi.

maaf tye sis ade pcos x..biasenye klu ade pcos susah nk cri tarikh subur..biasenye gune OPK pun xnmpak sgt..sedar2 dah habis subur tips guna OPK.. test pada waktu yg sama contoh setiap pukul 9mlm setiap hari barulah jelas.. sebelum test puase 3 jam..😉👌

9mo ago

Yup saya memang pcos. Baru lepas mc ni saya baru cuba2 nak opk. Ni kira first time saya try. Jadinya saya taktahu. Selalunya saya perasan sebelum2 ni hari saya ada eggwhite mesti hujung2 sebelum period next start. Ni lepas mc, saya macam lose sikit. Kiranya opk ni pun untuk period first saya lepas mc tu.

negatif lagi ni puan. Boleh keep on tracking..... Tapi kalau bg saya, hormon masih xstabil sbb puan baru keguguran. Hormon amik masa at least 3bulan untuk stabil after kguguran. Lebih bagus monitor dengan cervical mucus.....

9mo ago

Baik terima kasih ya. Saya pun hari2 cek cervical mucus ni. Baru nak teroka ilmu baru 😊

takda yg positive lagi tu.. syarat OPK test line sama terang or test line lebih terang dari control line. seeloknya dlm sehari buat 2-3 kali

Belum. Kalau ovulasi betul2 pekat and dia akan peak. Normally bacaan atas 1

mcm negatif je..

9mo ago

Iye saya tahu negatif lagi tu. Cuma bacaan turun naik tu buat saya confuse sebab saya first time buat opk. Jadinya bacaan opk waktu peak tu saya taktahu berapa. Tapi saya dah dapat jawapannya tu 😉