Tips² daripada para ibu

Nak minta pandangan daripada para ibu cara nak jaga kandungan..sebab ni kali ketiga mengandung..sebelum ni dah 2 kali keguguran🥺🥺🥺..#firstbaby #ingintahu

7 Balas

sy ad pengalaman dgn baby 1st..mental kena kuat..bukan takda rezeki tp allah bg rezeki cantik, baby syurga..sis dah ada 2..bkn semua terpilih..doa byk2..utk fizikal, nasihat sy jgn kerja kuat..sb kta xtau kemampuan bdn kta..sy jenis xboleh lasak, tolak troli mall yg tayar senget tu pn sy dh bleeding coklat..so sejak tu sy xbt apa2..just baring, rehat, bangun makan, jalan2 sikit..sampai la baby 3bln..msa ni bru berani nk start msk, kemas rumah, etc..rezeki skrg wfh so xperlu g kerja..byk2 kan berehat..sy rasa penat sikit mmg sy akan baring or stop buat kerja rumah..mmg sy tngl terus..husbnd alhmdlh memahami..sy make sure 2nd preggy ni tak skip asid folic..itu je sb 1st dulu sy skip byk kali..walaupn doc kata xde kaitan sb 2-3x gugur tu biasa..tp kita usaha..insyaallah tuhan bg..satu lg, bykkan amal zikir atau doa kuat kandungan..sy amal makanan sunnah jgk, kismis, air zam2, plus mind kena sentiasa yakin baby kuat..selalu sebut "anak mama kuat"..ni membantu dr segi mental sy la sb pegalaman ni bkn indah..menghantui kta smpi bila2..it takes time so jgn putus asa..allah baik & dia bg apa yg hamba dia mintak..cuma kta kna belajar melihat dgn mata hati setiap hikmah dia..sy doakan sis kuat insyaallah

3y ago

InshaAllah aamin...tq ats doa2 dan tips yg dikongsi🥰🥰🥰

saya sama dgn sis. dua kali gugur. Kali ni kali ketiga saya dan Alhamdulillah dah sampai 12 weeks. Mula2 ada pendarahan, saya ke klinik. Dr prescription ubat kuat rahim. Dan injection setiap kali berdarah. Dlm 3 kali between 5-8 weeks Lepas tu jumpa pakar kat private. Suruh continue makan ibat kiat rahim + inject sebelum berdarah. mula-mula 2x seminggu untuk dua minggu, skrg i inject 1x seminggu untuk 4 minggu Mungkin inject sampai 20th week.. Saya pandai inject sendiri. Kalau x pandai kena ke klinik buasa bagi dr kat klinik inject. Cuma mmg kena spend byk sgt duit. Ubat kuat rahim, duphaston rm53 setiap minggu. Inject kat klinik rm150 satu sesi. Dr Pakar private tak lari RM400 (skali ubat injection tu) skali jumpa dia. Ubat tak mahal, dlm rm25 per vial tapi consultation rm300 🥲

3y ago

cuma bab inject2 tu takut laa kita😅😅😅...dah laa mmg penakut

keguguran selalunya berkaitan masalah benih yg tak sempurna. proses kejadian tak cantik jd kandungan akan gugur.. apa2 pun ELAK buat kerja berat & ELAK stress yg tak terkawal,

sama dgn sy sis. dah 2x gugur. tp belum mengandung lagi. lek2 dulu. risau juga sebenarnya nak ngandung lagi nnti. mcm trauma rasa

3y ago

inshaaAllah amin. terima kasih atas doa awak. smoga awak pun dipermudahkan urusan mengandung kali ini, mengandung dengan selamat, anak dln kandungna sihat sempurna.

Kita sama. Jgn aktif sgt. Bykn berehat. Jgn buat kerja berat. Rileks. Makan sihat-sihat.

3y ago

InshaAllah...kita sama2 jenis xboleh lasak😅😅

Pernah gugur jugak.. sampai sekarang belum ada rezeki pregnant lagi🥲

3y ago

Sy doakan awk moga diberi lg rezeki yg akn dtg..InshaAllah...yakin dgn rezeki Allah ☺️☺️

ohhh..Terima kasih☺️☺️