Susu Badan Kurang

Nak minta nasihat ibu2, sy menyusu bdan tp sy risau baby sy tkdpt susu yg ckup. Sb baby still merengek slps minum susu bdan. Sy risau bdan sy x produce ckup utk baby, jd sy tmbh dgn formula, brulah baby tenang dan tidur. Btol ke cara sy? Sb sy ad bca yg sbnrnya tkde istilah susu bdan hbis. Sy risau dgn pemberian formula, baby akn nipple confuse dan xnk susu bdan dh

7 Balas

Actually,bukan tak cukup susu sis. Production susu sis keluar ikut keperluan perut baby,klu tak silap saiz perut baby baru sebesar buah ceri je. Kecil sgt kan? Baru 15 hari susu mmg tak banyak. Tapi sebenarnya cukup utk perut baby. Yg penting lekapan betul bila menyusu. Baby dpt latch dgn baik. Don't give up utk breastfeeding sis,masih betul terlambat utk catch up demand baby. Breastfeeding nie formulanya demand vs supply. Ada permintaan maka byk pengeluaran. Minum air secukupnya,makan makanan yg berkhasiat.

Baby berapa bulan? Klu lps menyusu baby burp. Kencing & berak normal. Itu tanda baby cukup susu. Biasa baby merengek sbb nk melekat dgn ibu. 9 bulan dalam rahim,bila keluar baby rasa asing. Sbb tu merengek nk melekat. Susu ibu cepat hadam,sbb itu di sarankn susukan baby setiap 2 jam. Tak perlu top up susu formula.

4y ago

4 oz byk sis. Sy lg sikit ada 1oz je skli pam. Samalah anak sy meragam jgk. Sy mmg top susu formula jgk. Klu tak anak tk lena tido. Baby sy 16 hari. Sedih jugak tak dapat nak bagi susu badan sepenuhnya. Buat masa ni saya fikir yang penting baby sihat. Pasal susi tu sy dh usahakan dgn makan makanan berkhasiat tapi susu tak meriah sangat. Moga direzekikan susu yang cukup utk baby kita sis..aamin

Cuba minum air rebusan buah betik muda tp kupas dulu yaa lps tu potong kecil2 then rebus.. up to u klu nak letak garam jd syur..ataupn mnum je mcm kita mnum air kosong....😊😊😊😊 sy amal kn itu spya susu bdn byk.. syukur bby akan kenyang..

Baby minum berapa oz? Sebenarnya baby menangis bukan sebab tak cukup susu. Mesti nak mengempeng atau nak bermanja. FM memang buat baby tidur lama sebab amik masa nak hadam. Kalau nak stop2 terus fm. Susu ibu ikut demand baby

4y ago

I wish you all the best. If Ada pape, Tanya saje 🥰

Susu ckup jer.. saya rasa dia lebih pada nak ngempeng. Susu formula so far xda masalah, puan blh akar bayi minum selang2 ikut berapa jam macam tu

4y ago

Or u bgi dia hisap pacifier. Mcm I buat,lps dia bf n kenyang cpt2 saya bg dia pacifier n then terus lena. Mula2 x pernah plan nak bg pkai, dlm pantang hr tue serius almost 3 hours dia x nak tido pagi. I apa lagi terus bg pacifier. Alhamdulillah now dah senang. But if u nak beli pacifier beli brand NUK, this brand suitable for baby confirm x jongang. Sbb abg n kakak dia dr baby saya pakaikan, alhamdulillah gigi dia org terbentuk cantik. Lgpun brand ni ada size dia dr 0-6 mths, 6-18 mth.. mudah didapati n pelbagai corak menarik. Puting u blh pilih nak latex or silicone.

Biasanya mcm tu dia nak ngempeng.pengalaman 3 ank ...ank first jenis tak ngempeng..yg no 2 nak ngempeng je last2 bagi puting baru ok..

Mengempeng tu ape

4y ago

Baby nak melekat dekat breast aje