Tips turunkan jaundice baby? 👶🏻

☆ Update 20/6 ☆ Thank you semua yg bagi cadangan 🙏🏻❤️ Baby sy dah turun kuning ke paras yg normal. Sy kerapkan bagi susu badan, jemur awal pagi dlm 30 minit dan mandikan guna air rebusan buah kundur. Ada pakai juga Set kuning tasneem tu dan Mama's Choice tummy oil. I'm not sure lah kalau berjemur dan bermandi rebusan buah kundur tu berkesan 😅 sebab jarang juga terbuat. Sy lebih kepada menyusu badan je. Sy perah susu masuk botol supaya dpt tgk berapa ml baby sy minum. Nak dkt sebulan juga lah and I'm proud of myself sbb sy tak bagi susu formula, sy percaya dgn susu badan sy ni. New mums kalau awak ada masalah yg sama seperti sy. Just kerapkan susu badan je 🤱🏻 Setiap kali diaper change, pakaikan baby minyak telon, urut2 sikit supaya baby dpt berak dan kencing dgn kerap. Kalau awak mcm sy risau berapa bnyk baby minum susu. Beli botol susu dan pam susu, perah susu badan dan masukkan dlm botol susu. Setiap jam, sy bgi 30ml atau bila baby demand. Tukar syif dgn suami atau ahli keluarga yg lain supaya dpt rehat yg cukup. Sleep when the baby sleep. Kerja rumah tu biarkan dulu, mental health comes first. Be strong and jgn stress tau 😊 This too shall pass. Tuhan tak bagi ujian ni suka-suka tau. Tuhan bagi sebab dia tau kita boleh. You can do it, mums! ♡ •• Hi mums, Ada yg boleh bagi tips turunkan kuning baby? Hari ke-5 dah, kuning baby makin naik 😭😭😭 Sy first time mum, sy dah susukan baby dgn kerap dah tapi sampai hari ke-5 still tak turun² 😔😓. Sy tak tau dah nak buat macam mana..sy rasa down sgt.. pls help me.. #bantusharing #advicepls #firsttimemom #pleasehelp #firstbaby #ingintahu

50 Balas

sy anak 1st, kuning seminggu lebih, bg susu bdn + fm.. tiap pagi duduk dpn ruang tamu kne chya mthari. bukan direct mthari. tiap mlm tido bukak lampu.. anak 2nd, nk msuk sbulan dah skrang ni kuning xturun. kejap turun kejap naik.. smpai kene cucuk amek drah kt tgn. kesian, sedih semua ada.. xda ikhtiar pape. just bg susu bdn, kne chya mthari dlm rumah, tidur bukak lampu. yg penting pemakanan kne jaga.. tukang urut sy ckp, kunyit, lauk pindang, halia, lada hitam jgn mkn. bnda mcm tu buat kuning bby tggi. kalau ada daun dukung anak. mandi pakai daun tu. cara2 nak guna try google. sbb sy pn xdpt cri daun dukung anak tu 😅.. yg penting.. jgn stress

Demam kuning ni ubatnya susu ibu je. ibu kena jaga pemakanan,,jangan mkn bnd panas2 mcm lada hitam or minum susu kambing sb tu boleh menyebabkan baby panas dan meragam..bila baby meragam, ibu akan jd kurang rehat..bila kurang rehat, penghasilan susu ibu tu akan kurang...so kesimpulannya,,ibu kena jaga diri ibu untuk kuat jaga baby.. Bukan tak nak galakkan ikhtiar lain,,tp anak bukan bahan eksperimen sb setiap baby lain2 cara penjagaannya...yg penting, dapatkan rehat yg cukup ya ibu..i know u must be a strong mother for your baby..inshaaAllah

11mo ago

anak sy no 3 kuning 20hari baru ok..sy campur dgn susu formula s26gold baru Turun mendadak..susu badan sy X cukup

awak bagi je susu kmbinh fresh tu dlm 2oz 3kali boleh 2kali boleh, xda msalah pun ada sy bg susu kmbing fresh tu yang perah tnpe letak apa2 cuma kita kena panas kan sahaja. .insyaallah trun anak sy bg susu kmbinh fresg 5botol abis kuning trun, , klu xbg mmg akn kluar msok wad. .hari ke 9 msok wad sbb kuning tggl 279 sbbphoto level dia 279. .so doc srh msok wad dlm hari tu. .3hari je alhamdulilah, dh ok kluar je wad bg susu kmbing klu dh trun, tu xyh bg lg susu kmbing itu atas mumy la nk bg ke x sparuh org xnk bg tkt pnas la apa la kalu sy bg je. .kesian amek darah dan ulang alik kk pnat.sngt

11mo ago

Betul. Simpan sendiri. Okay for your baby. Tak semestinya okay untuk baby lain.

saya masa anak pertama campur susu badan dengan bagi anak minum susu kambing karihome..Alhamdulillah xsampai seminggu turun..anak kedua ni, saya stop susu badan kejap, bagi susu fm sahaja setiap 2 jam sekali dan Alhamdulillah 4 kali cucuk je dah habis kuning..pada pendapat saya, pastikan anak kerap menyusu..kena kejut jangan tunggu dia bangun baru susu..kerap susu, kerap la dia berak..nak bagi susu badan boleh cuma kita tak pasti makanan yg mana kita makan akan trigger kuning dia..kalau saya, saya memang stop sekejap susu bdn sampai kuning habis baru sambung semula bf..

baby saya prolonged jaundice dulu, 3kali warded turun naik ward, kuning baby pernah cecah 300. campur susu fm dah, mandi herba cina tiap hari dh, saya sendiri minum air kurma kering makan lobak putih dah. darah kumpulan sama a+.. tapi baby tetap masuk sebulan baru tak yah cek kuning dh. dah lama baru saya sedar silap saya, jarang nyusu baby... patutnya saya fokus je bf baby siang malam.. penat je buat itu ini ikut tips orang bagi tapi tak fokus nyusu. sedangkan kuning baby tu dibuang melalui najis dia.. pastu baby sehari berak sejalur je walaupun minum fm.

anak kuning bg susu ibu jeeee! jgn bg susu kambing ke apa ke.. ibu jgnn stressss! bnyk makan nasi panas + sup sawi + ikan bawal emas / siakap . ikan bole bakar / sup.. itu pengalam sy berpantang dgn suami berdua.. die gov dpt cuti bersalin + 7 hari extra jge sy.. seminggu je dri 10- 6 kuning die.. baby mmg suka tidoo... ingt kne kejut kan.. klo xnk bgun mandikan die. amik kain basah lap2 sampai die bgun ... lagi kejap die susu lagi byk susu kite lagi cepat turn.... now anak 3bulan 11 hari... baru saja lepas fasaaaaa ituuu... semua org ckp enjoy your moments

baby kerap 💩💩💩 tak hari2? mommy bf kan? nyusu sejam sekali, jgn risau baby minum sikit2 je bbrp ml je perut dia kecik lg. teruskan menyusu tau terutama malam jgn skip. happy2 je selalu terutama masa nak nyusu baby.. minum air 0 banyak & makan makanan berkhasiat utk hasilkan susu yg berkualiti. Mommy jgn stress jgn down, enjoy ur journey yg sekejap je tu. 🫂🫂🫂 makanan mommy ada bawang putih halia lada hitam kunyit tak? bahan2 tu doktor saya tak bagi makan. nti dah habis kuning mommy boleh makan blk bf kerap kalau blh jgn campur fm

hii. baby saya baru kena kuning haritu lepas lahir. doktor bgtahu tempoh utk monitor kuning baby ni selama 14 hari lepas dia lahir & baby saya pun hari ke 4 mcmtu baru detect kuning dan bacaan cuma semakin turun bila hari ke 8-9 mcmtu. tak ada apa tips, mmg kena bagi susu banyak2 sbb nak bg dia berak buang kuning tu. baby kalau kuning mmg kuat tido, tp masih kena kejut setiap 2 jam utk bagi susu. jangan down ea mummy, sikit je lagi tu😚

Masa sy dulu baby kena warded tp dlm kurang 7 hari kuning baby terus okay. Turun mendadak sebab sy lepas discharged sy campur df & fm susu lactogen. Boleh cuba sebab doc pun cakap tak salah campur susu yg penting baby sihat. Sy hanya cuba campur susu je takde try mandikan dgn herba ke buah kundur ke sebab doc pesan kerap kan baby minum susu shj. Alhamdulillah dgn izin Allah tak sampai seminggu tak payah checkup kuning lg. Syukur ☺️

Sy mndikn anak dgn daun kucai... Daun tu sy blend kering lpstu sy ltk dlm air mndian anak alhamdulillah 2 ke 3 hari hilang.. Sbb anak sy dkt smngu jgk kuning dan bacaan tnggi smpi tahan wad 4 hri lps dia klua wa d sy mndikn dgn air daun kucai.. Then sy ade bg jugak baby 2 titis air anggur hitam sy ambk dri buah anggur hitam... Dan sy sndri mnum jus kurma setiap hari sehingga bby hilang kuning.. Jus kurma bleh beli dkt kedai2 jamu

10mo ago

kalau saya, saya yang makan buah anggur hitam tuu. then susukan baby susu badan