Breast sakit

Hi mummys, sepatutnya malam saya pump susu.. tapi sebab saya menangis lama sangat sampai tertido takde pump pun.. bangun pagi breast sakit.. macam mana ya..

7 Balas

breast bengkak tanda susu tk keluar sis. Kena pam atau marmet. Tapi kalau dh bengkak, follow step ni 1. tuam sejuk guna napkin + air sejuk. 2. tuam panas guna tuam baby pun boleh. napkin + air suam pun boleh. apa2 yg panas. 3. urut breast smpai lembut sikit. then marmet perah susu smpai breast ringan. sesi jangan lebih 20 minit. 4. ambik kain napkin celup air suam, tonyoh2 hujung nipple untuk elak milk blister. dia mcm jerawat. ni seksa betul kalau kena. Boleh sy tau, apa keperluan sis pam ya? ikutkan dlm fasa pantang tk elok pam sbb akan cause oversupply.

Sya pun begitu haritu bila susu start nak keluar.. Lap2 nipple tu bagi dia bersih. Ambil air panas, tuam dan letak kain kecil atas breast seketika sambil urut2 lembut bhgn keras tu towards nipple. Cuba tekan aereola tu ada keluar susu? Sya buat mcm tu baru susu sya dpt keluar. Kalau terlalu penat tak pyah pump sis, direct breast feed je. Lekapan baby boleh buka milk ducts tu. Sya tak larat nak pumping, skrg direct breastfeed.

Ouhh tu breast penuh susu tu. Bengkak susu. Mula-mula awak tuam breast dengan ais atau celup kain dalam air sejuk dan tekap pada breast pun boleh.Kalau ada thermal pad pun bagus. Bila dah rasa breast dah kurang sakit. Tuam pula dengan tuaman panas. Urut memutar sekitar aerola, pastu boleh pam atau marmet

tuam guna tuala kecik letak air panas lpas suam2 tuam dkat payudara..jgn tlmpau suam ..sbb bagi sya lah tak tlmpau suam slesa sngat klau dh dkat payudara yg bengkak+sakit ..

2y ago

Terima kasih sis.. share tips... alhamdulillahh🤲🏻💕

Hi mommy amik kain or apa2 saja yg boleh buat tuam….tuam ngan air panas suam dlm 20 minit cmtu…pastu buat urutan skit…lpas tu pam…jgn urut kuat2 lembut2 je ye

2y ago

Tak letak epsom salt + air suam dlm hakka cup tu…mommy cuba tgok kt youtube cloggue duct release for breastfeeding

awk pum n direct feed baby ke? tuam air panas,urut2 ke arah nipple..

boleh cuba sikat juga ya.. sikat dari luar ke arah puting