darah nifas

Hi mummys... saya nak tanya selalunya darah nifas berapa lama ye? sebab sekrang saya ada keluar darah sikit tapi xsure tu darah nifas atau period... sekrang baby da 2 bulan 24 hari... risau sebab puasa... xtau sah ke x puasa ni

2 Balas

darah nifas max 60hari. in between tu kalau stop 15hari n after tu ada darah kire period. mcm sye dlu baby 3bulan ade keluar lendir n darah tapi sikit sangat2 kalau pakai pad pun xnmpk, kena cuci baru ada. berturut2 4-5hari mcm tu. bila tanya nurse dia cakap tu darah period. hormon bru nk stabil after deliver. apa2 pun sis blh consult dgn nurse masa chckup baby nnt.

2mo ago

owh okay paham ... tenkiu

dah 2 bulan maksudnya dah lebih 60 hari, tak kira nifas dah. either istihadhah atau period. yg ni saya tak sure, better rujuk ustazah. kalau istihadhah wajib puasa, kalau period tak boleh puasa.